2015. augusztus 29., szombat

Amiket kerülj el, ha romantikus sztorit írsz

Khm, ja, még élek. Fogjuk rá.
A Things To Avoid When Writing Romance Novels című cikk fordításával boldogítalak titeket. Manapság nem is találok olyan történetes blogokat, amiben ne szerepelne legalább második helyen a fontossági listán az örök, megtörhetetlen, kibírhatatlanul nyálas és a valóságban ráadásul nem is létező nagybetűs Szerelem. Nem, szerintem nyugodtan kijelenthetem, hogy a fanfiction-öktől kezdve, a horrorokon keresztül a rózsaszínfelhős és abszolút valószerűtlen mesékig majdnem minden sztorinak a szerelem áll a középpontjában. Őszintén, mondjatok nekem egy blogot, ahol nincs olyan Szereplők/Karakterek címmel ellátott nem egy lány az első és nem a Nagy Ő-je a második. Hát nem? És nem, nem írom ide, hogy TAK, mert ez rohadtul nem általánosítás, ez egy tény, basszus. Tudom, mert én is hősszerelmes blogot írok, és körbevesznek a hasonlók - hősszerelmes blogok tulajdonosai kérnek tőlem cserét, ők hívnak meg versenyekre, őket látom a szemhéjam belsején. Szóval ja, elszaporodtak a szerelmes blogok. (Gondolom, tudod, hogy ez után a bekezdés után tömegével fognak jönni az "ez a blog nem is"-kezdetű burkolt ingyenreklám-kommentek.)
Ennek a cikknek nem az a célja, hogy tippeket adjon, miről szóljon a blogod, ha nem a szerelemről (de lehet, hogy azt is megírom egyszer, ki tudja), hanem az, hogy lefordítsam, és néhol kiegészítsem a már meglévő cikket, amit fent linkeltem. Szóóóval... jó olvasást!

Mit ne írj bele egy romantikus történetbe?

Karakter-archetípusok - Pasik
A Tökéletes Férfi: Egy férfi, aki nem tud hibázni. Jóképű (legtöbbször verhetetlenül jóképű), mindig kézben tartja a dolgokat, és eszelősen szerelmes a főhősnőbe. Nem számít, ki is ő valójában; lehetne egy vámpír is, aki nem mehet a napra és állandóan a hősnő vérére vágyik, de azért úriember látszatát kelti, mert annyira tökéletes. Ha valaha hibázott valamiben, az tuti az volt, hogy hagyta kicsúszni a szerelmét az ujjai közül az első alkalommal, amikor találkoztak...
Ez A Férfi, Aki Olyan Tökéletes, Hogy Még A Hibái Is Tökéletesek: A Tökéletes Férfival ellentétben neki vannak "gyengéi". Például... túlságosan óvni akarja a főhősnőt, és a véres halált fontolgatja, ha azt a lányt fenyegetik/elrabolják/megbántják.
A "Tökéletes" Férfi: Aki nagyon nem tökéletes. Hazudik a főhősnek, manipulálja őt, és minden bámulatosan sértő dolognak kiteszi, talán meg is erőszakolja, de ezek mind elhessegettetnek azzal, hogy "ő csak azt teszi, ami a legjobb a lánynak", vagy, hogy "annyira nem rossz", vagy pár oldal veszekedés után feloldozzák minden bűne alól.
A Kotlóstyúk: Ez a férfi dühös. Valami borzalmas történt vele, és annak ellenére, hogy az valószínűleg évtizedekkel ezelőtt történt, sosem jutott túl rajta. Nem csak a saját dolgai dühítik, de még az is, hogy egy gyönyörű nő épp belépett az életébe, és elfeledteti vele minden gondját-baját, és ez még inkább feldühíti.
Erős Kapitány: Ez a srác szívós. Nagyon-nagyon-nagyon szívós. Onnan lehet tudni, hogy az olvasónak újra és újra azt juttatja majd eszébe, hogy mennyire kemény és hidegszívű és micsoda gyilkos rosszfiú is ő. Ez valószínűleg mind csak álca, és titokban ő A Kotlóstyúk.
Az Erőszaktevő: A szájaddal "nem"-et mondasz? Hogy sikerült egyáltalán kimondanod, ha ő már rég az ajkaidra tapadt, és halálos szenvedéllyel csókol? Ez a srác tudja, hogy amit a főhősnő akar, az egy nagy adag szex, és, hogy a tiltakozása csak álca, és, mire a jelenet lejátszódik, természetesen kiderül, hogy igaza is volt. A következő reggel valószínűleg még a lány fogja megköszönni, hogy ilyen csodás estét adott neki. (Fun fact kislányoknak: a nemi erőszak és annak utóhatásai nem így néznek ki. A nő, amennyiben érett annyira, hogy önszántából és törvényesen szexel, meg tudja ítélni, mikor akar, és mikor nem, és ha nem akar, de meg..sszák, akkor az nemi erőszaknak számít, ami nem, nem jó neki, és emellett törvénytelen, büntetendő, erőszakos dolog, aminek az érzelmi következményei sehol nem pozitívak. PONTY!)
A Varázslatos Erőszaktevő: Él benned olyasmi, hogy a fizikai erőszak finnyássá tesz? Ha igen, próbálkozz meg ezzel a sráccal. Ő nem fog fizikailag hozzáérni a nőhöz - talán még olyan típus is, aki abbahagyja a dolgot, ha a lány nemet mond -, de lelkifurdalás nélkül fogja bevetni mentális képességeit (lehetséges, hogy odáig is elmegy, hogy észveszejtő orgazmust idézzen elő a lányból, amíg az alszik), tisztában lévén azzal, hogy ezzel ő tesz szívességet.

Karakter-archetípusok - Lányok
A Jéghölgy: Független, magabiztos, és olyan kemény, mint a köröm. Legalábbis addig, míg fel nem tűnik a színen a megfelelő srác, és hirtelen az összes ellensége túlságosan elhatalmaskodik felette, és kénytelen a férfira hagyatkozni, hogy az mentse meg. Más szavakkal elolvad a pasitól.
Az Üveghölgy: Függetlennek, magabiztosnak, köröm-keménynek látszik, de a valóságban csupán nincs elég esze ahhoz, hogy ne sodorja magát szüntelen veszélyes helyzetekbe. Köztudott róla, hogy sötét sikátorokban mászkál az éjszaka közepén, hogy ismeretlen vámpírokkal találkozgasson; hogy kitartóan követeljen választ romantikus szándékoktól vezérelve olyanoktól, akik nem egyszer megmondták már neki, hogy fogja be és kotródjon el; és általában azt sem tudja, mikor kell kussolni. Ez elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy valamilyen bajba keveredjen, és szüksége legyen egy hősre, aki megóvja.
Helyettes Aranyhal: Réges-régen a hősnek volt egy barátnője. Elveszítette, de sosem jutott túl rajta igazán. Ki nem találjátok, mi következik...! Itt jön képbe a főhősnőnk. Meglepődött valaki? Én se. Ő vagy tök olyan, mint a régi barátnő (talán még a reinkarnációja is), vagy teljesen más, de mégis úgy történik, hogy ő a mágikus balzsam, ami a hősnek kell, hogy begyógyuljanak a régi sebei.

Cselekményvázak
Nem, Nem Lehet!: A hősnő azzal tölti a könyv első kétharmadát, hogy a hős nadrágjába bejusson, míg ő ezalatt végig azt hajtogatja, hogy ez miért nem jó ötlet - mert ő egy vámpír, mert ott vannak a faji vagy társadalmi különbségek, mert egyikük jegyben jár; akármiért. Hogy a kapcsolatuk valójában jó ötlet-e vagy nem, az lényegtelen, mert ez csak addig áll fenn, amíg a hős rá nem jön, hogy ez mennyire nem rossz ötlet igazából. Még keksz is jár, ha a problémáról, ami miatt a fél könyvön át nyavalygott, kiderül, hogy teljesen irreleváns. 
A Mi Szerelmünk Fogja Elpusztítani A Világot: Kiderül, hogy Mr. NEM!-nek komoly oka van küzdeni bimbózó románca ellen - valaki IGAZÁN felső hatalom nem akarja, hogy a főhősök egymásra leljenek. Ez a személy lehet a hős felettese, egy erős démon vagy Isten maga, de az a valaki semmiképp nem akarja, hogy ezek ketten együtt legyenek, és gyakorlatilag az egész Földet összetörő végletekig elmegy, hogy elpusztítsa a kapcsolatukat.
Utállak, Te Szexi Szörnyeteg!: A két főszereplő utálja egymást. Talán még felesküdött ellenségek is. De ennek ellenére - vagy épp emiatt - titokban rohadtul vonzódnak egymáshoz, és ez a tény majd egyszer azt eredményezi, hogy egymásba szeretnek (közben persze rengeteg utállak-vita, utállak-csók, utállak-szex...). A történet végére keserű, maró gyűlöletük édes, szenvedélyes szerelemmé válik, és minden előzetes ellentétük le van tojva.
Természetfelettien Szexi: Egy vagy több főszereplő nem egészen emberi, ami abszolút felpörgeti a szexiség-faktorukat. Talán a fiú egy csábító vámpír vagy egy szenvedélytől fűtött vérfarkas - vagy a lány egy finoman hűvös jégóriás vagy egy gyönyörű véralpaka (WTF?! Springhole, r u ok?) -, de bármi is az ok, a puszta tény, hogy a karakter nem emberi, természetfeletti lény, még vonzóbbá teszi őt. Vagy ha az egyik karakter halandó, de a másik nem, a halhatatlan karakternek a puszta tény lesz vonzó, hogy a másik halandó. Bármelyik is, az emberek mostanában eléggé fetisizálttá válnak ettől. (Az aktuális karakter fajának különleges jellemvonását vagy képességét felhasználni mint izgatót, megengedhető. Csak éppen egy kicsit agyon van hypeolva.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése