2015. július 24., péntek

Sierra blogja

Újabb kritikarendelést kaptam - immáron a nyolcadikat. Köszönöm mindenkinek, aki eddig támogatott, feliratkozott, kommentelt, rendelt! Nagyon sokat jelent. :)


Szerzője: Sierra

A kinézet
1. A fejléc. Első ránézésre gyönyörűnek találtam, de aztán hozzáfogtam a szokásos, pixelenkénti kritikus átvizsgáláshoz (ez komolyabban hangzik, mint amilyen valójában), és több kivetnivalót is találtam. A háttér kifogástalan; a lány szépen van kivágva - de az idézetek feleslegesek (és angol nyelvtant tekintve helytelenek is), és, ha az idézetek nem lennének, a címet is nagyobbra kéne rakni, mert így túlságosan elveszik. A betűtípussal semmi bajom, szerintem kellően különleges és odaillő egyben. Az idézeteket én levenném róla, mert bántják a szememet, és még hibásak is. Miután ezt megtettem, a címet is kinagyítanám, és letenném a fejléc aljára, középre; nem tudom miért, de szerintem itt jobban nézne ki. A fejléc színvilága passzolna a háttérhez, sőt, a bloghoz is, ha nem szólnának közbe a modulokban található rikító kék betűtípusok, amiket le kéne cserélni, mert nem illenek oda. Inkább klappolna hozzá valami olyan szín, ami a fejlécben is megtalálható, vagy fekete esetleg. A fejléc mérete hibátlan, ahogy a felbontása is. Mindent összevetve szép, de korántsem tökéletes. Most őszintén, van amúgy a világon olyasmi, ami tökéletes? (6/3)
2. A háttér. Úgy jó, ahogy van. Szép, de egyszerű, odaillő, jó ránézni. Illik a bejegyzések hátteréhez és a fejléchez, és a modulokhoz is illene, ha azoknak ugyanolyan színű hátteret adtál volna, mint a bejegyzéseknek - de arról nem a háttér tehet, szóval max. pontszám. (3/3)
3. A bejegyzések és modulok háttere - ezt a cikkelyt átneveztem, de ugyanannyi pontot ér, mint eddig. Mostantól így lesz minden kritikában. A bejegyzéseké kifogástalan, hiszen illik a háttérhez és a blog hangulatához, de a moduloké... Mi vett rá, hogy azt szürkére állítsd be? Egyáltalán nem illik oda, és elrontja a blog egyébként szépnek nevezhető összképét. Ha ugyanolyan színű lenne, mint a bejegyzések háttere, tökéletes lehetne. (2/1)
4. A betűszín, betűtípus. A bejegyzésekben szép, olvasható és nem váltogatod, ami szuper. De a moduloknál már más a helyzet. Szerintem a legjobb lenne, ha tényleg kicserélnéd a modulok hátterét olyanra, amilyen a bejegyzéseké is, és akkor tehetnél rá ugyanolyan betűszínt, ami mondanom sem kell, előnyös lenne, mert a kék az utolsó betűszín, ami a te blogodra szükséges lenne. Ismét érvényesül a mondás: a kevesebb a több. Több színt akartál, ezért a modulsávot teljesen másra formáltad, mint a bejegyzéseket - de könyörgöm, iszonyatosan néz így ki. De nem kell ahhoz egy ezredik design-blog népszerűségét gyarapítanod és várólistáját hosszabbítanod, hogy ezt korrigáld: nem új design kell neked, hanem a régi alapos átgondolása. (5/3)
5. A modulok. Úgy néz ki a modulsávod, mint egy gyerekszoba, amit a kis Pistike megint rendetlenül hagyott, és az összes cuccát szétdobálta benne - a cuccok jelentik a moduljaidat. Hol kezdjem... A rövid, futó leírás, amit olvashatatlan betűtípussal és isten tudja, miért, de kék színnel írtál, azt akkor is átraknám egy sima szövegmodulba, ha olvasható lenne, és nem szaladna el az orrom elől, mint egy macska, mielőtt elolvashatnám rendesen - és még a betűket is silabizálnom kell. Ha mindenképpen így akarod hagyni, akkor is feltétlenül oldd meg valahogy, hogy a modulsáv közepén legyen az a szöveg, és ne álljon közelebb a bal feléhez, mint a jobbhoz. Az oldalas menüpont aranyos, de kék színű a szerintem odaillő fekete helyett, és ráadásul a középső része rózsaszínné te jó ég, miért rózsaszínné?? változik, mikor ráviszem az egeret. És az a karika sem középen van! Miért? De legalább az oldalaiddal -szereplők, kritikák, fejezetek - nincs baj.
Az információs doboz tökéletes lenne a kék betűszín nélkül és a blogbejegyzések hátterével egyező hátterű modulsávval. A blogarchívum és a chat okés, a kampányt és a látogatókat én teljesen máshova tenném, de azt majd akkor, mikor felsorolom, milyen sorrendbe raknám én a modulokat a helyedben. A feliratkozókat úgyszintén. A társoldalt én az információdobozban linkeltem volna, vagy a 'kritikák' oldal helyett az információdobozzal és a legfelül lévő futó szöveggel együtt egy külön oldalra tettem volna. A cserékhez én beállítanám, hogy csak az első ötöt/tizet mutassa, mert így elég rendezetlen hatást kelt. Az, amit egyáltalán nem tudtam megérteni, a videó, amit "kedvenc:)" címmel láttál el. Öhm, nem tudom megállapítani, hogy az a történethez akar kapcsolódni, vagy csak egyszerűen ott van, mert az a kedvenc vidid, vagy én nem t'om, de én sürgősen eltüntetném onnan, mert csak tovább rontja az összképet.
Te jó ég, tehát a sorrend, ahogy én elhelyezném a modulokat, ha mégis meghagynám azokat is, amiket tanácsoltam, hogy távolíts el: a futó-szöveges izé, az oldalak-modul, az archívum, az információk, a számláló, a rendszeres olvasók, a chat, a kampány, a társoldal, a kedvenc videód és a cserék a végére. Valamiért legalulra hagytad a profilodat - ha kitörölnéd a kritikás oldalt és a helyére csinálnál egy információsat, ahová bepakolod a profilodat, a futó-szöveg tartalmát, az információkat, a társoldalt és a kedvenc videódat, az is jobb lenne, mint hagyni ott árválkodni legalul. Vagy legalább betenném oldalra a többi modulhoz.
Hacsak nem ragaszkodsz ahhoz a pördülve megjelenő oldalas modulhoz, leszedhetnéd azt, és helyette lehetne vízszintes menüd a fejléc alatt. Ez csak egy ötlet, de talán úgy jobban nézne ki. Ja, és el ne felejtsem: az online-látogató számlálót én leszedném, mert értelmetlennek tartom. Vagy, ha marad, az se baj. (12/5)
6. Az összhatás. Tökéletes lehetne, ha átrendeznéd a modulokat, valamint kitörölnéd a fölöslegeseket, és, ha a modulsávot ugyanolyan színűre csinálnád, mint amilyen a bejegyzés-sáv. Egyébként nincs veszve, sokkal jobb is lehet még ez. ;) Utóiratszerűség: a kurzort sürgősen tüntesd el, mert rettenet idegesítő, és egyszerűen túl nagy. (5/2)

A kinézet összesen: 33/24 Van mit kijavítani! :)


A tartalom
1. A cím. Hát, nem mondom, van valami abban, amit Anna közölt rögtön, első ránézésre: "A címmel belefojtott a nyáltengerbe." Nos, én jóval inkább odavagyok a románcért, mint ő, szóval nem ezt szűrtem le, hanem azt, hogy rögtön Taylor Swift dala, a Forever & Always jutott róla eszembe. És hát, amelyik blognak egy dalszövegből kiragadott félmondat a címe, az már fantáziahiányra vall. Persze, lehet, hogy nem erről a számról jutott eszedbe a cím, de akkor sem fogott meg túlzottan, nem tudom, miért. A lényeg, hogy legalább a történethez kötődik, és lényegre törő is. Azonkívül rögtön elmond dolgokat a blogról - témáját, hangulatát, üzenetét, és a többi. Ezért kijár a piros pont. (4/2)
2. A fülszöveg. Bár írhatnám, nincs ilyened, de azt hiszem, azt az olvashatatlan betűtípusú, kék színű, futó szöveget csúfolod annak. Meg kell mondjam, az "Üdvözöllek az oldalamon! Ez egy Vámpírnaplók és Ősök (vagy ismertebb nevén The Originals) fanfiction, egy általam kitalált szereplő szemszögéből. A történet nagyjából követi az eredeti szálat, persze az én fantáziám által kitalált történésekkel keveredve. Jó olvasást!"-szöveget én nem tekintem rendes bevezetőnek, sem fülszövegnek. Vagy, ha ezt nem is annak szántad, akkor is nagyon gyorsan írj egy normálisat, mert anélkül igazán nem várhatod el az olvasódtól, hogy felkeltse az érdeklődését a blog. (5/1)
3. A prológus. Nos, bevallom, nem ismerem a Vámpírnaplókat azon kívül, hogy hallottam már róla, és ezért lehet, hogy ez a prológus mondhatott volna nekem valamit, ha utánajárok a sorozatnak/könyvnek (mert könyv is van belőle, ugye?), így viszont csupán annyi esett le, hogy szomorúságot kéne éreznem azért, mert két, általam nem is ismert szereplő szakított, általam nem ismert okból és általam nem ismert történések következtében. Bocsánat, de... nem tudok rá mit mondani. A tetszésemet nem nyerte el, de ez akár a vámpíros sztorik iránt érzett előítéletemből is fakadhat. Nem tudom. Nem fogott meg, és nem is adott különösebb löketet a történetnek, amitől izgalmassá válhatna. (5/3) (mivel lehet, hogy csak nem értem a témát, mert nem ismerem a Vámpírnaplókat)
4. A történet. Biztos sokat lendítene rajta, ha ismerném az alapművet. Épp ezért ezt nem is pontozom, mert igazságtalan lenne a végeredmény. Bocsánat, hogy csak ilyen csonka kritikával tudtam szolgálni, de tényleg nem futja tőlem most többre. Sajnálom.
5. A helyesírás, szókincs, fogalmazás - ez is mostantól bevezetett változtatás, mert helyesnek éreztem ezt a két szempontot összevonni. Nincs velük különösebb baj. A fogalmazásmódod átlagos, se nem kimagaslóan sem jó, se nem feltűnően rossz, nem tudok rá kifogást találni. A szókincsed nem túl bő, de nem is hiányos. A helyesírással sincsenek feltűnő problémáid, nem tudok belekötni. (5/4)

A tartalom összesen: 19/10 Nem is rossz! Ha képes lettem volna értékelni a történetet, és ismerném a Vámpírnaplókat, lehet, hogy még jobb lett volna. :)


Még egyszer szeretnék elnézést kérni tőled, amiért nem tudtam teljeskörű véleményt alkotni. Remélem, azért tudtam segíteni valamiben.
Üdv: Nessa

2 megjegyzés:

  1. Kedves Nessa!
    Ne haragudj, hogy csak most írok, de tegnap értem haza, szóval csak most tudtam foglalkozni a bloggal.
    Először is, köszönöm szépen a kritikát! A design-nál javasoltakat mindenképp megfogadom. Nagyon nehéz megtalálnom a legjobb kinézetet, de próbálom szebbé tenni a jövőben és átrendezni a modulokat is, hogy jobban nézzen ki az oldal.
    A cím egyébként nem Taylor Swift, bevallom, nem is ismertem ezt a dalát, hanem az Originals-ból (Vámpírnaplók spin-off sorozata) egy híres és kedvelt kifejezés. És hát igen a fülszöveg, természetesen nem a kis legördülő szöveg az. Először készítettem én trailer-t, de mivel nem voltam vele megelégedve rendeltem egy újat, mihelyt megérkezik, ki is rakom. Egyébként egyáltalán nincs gond a rövid történet kritikával, úgy vagyok vele, hogy tényleg így igazságosabb mint hogy nem ismered és úgy írsz mondjuk rosszat róla.
    De a kritika számomra mindenképpen hasznos volt, főleg a design miatt, ezt minél hamarabb átalakítom.
    Köszönöm szépen: Sierra

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Sierra!
      Tényleg nincs mit, és azért is még egyszer bocsánat a kurta történet-kritikáért! :) Örülök, ha segíthettem. :)
      Én köszönöm.
      xx, Nessa

      Törlés