2015. július 8., szerda

Sz N blogja

Igazán sajnálom, hogy ilyen hosszú idő után készültem el csak a kritikáddal, de remélem, nem haragszol érte nagyon. Csak rengeteg dolgom volt, és valahogy a nyári kánikula sem segít sokat abban, hogy teljes figyelmemmel tudjak koncentrálni a dolgokra. Azért remélem, érthető és kidolgozott lett a kritika. Lássuk!
(Ahogy elnéztem, a blogotoknak két szerkesztője is van, de mivel te rendelted a kritikát, téged írlak be szerzőnek. Ha ez gond, csak szólj!)

Szerzője: sz n

A kinézet
1. A fejléc. Gyanítom, hogy saját munkátok, és a színei még illenek is a bloghoz, és a cím, amit ráírtatok, még látható is, de eléggé túlzsúfolt a fejléc. A rosszul kivágott, egészen pontosan hat szereplő. Véleményem szerint egy fejléc ránézésre csak akkor lehet jó a szemnek, ha maximum három szereplő van rajta. Bevallom, nem nyerte el a tetszésemet. De a háttérhez meg a bloghoz tényleg illik. (6/2)
2. A háttér. Azt kell mondjam, hogy ezt kifejezetten eltaláltátok! Nem bántja a szememet, de nem is túl egyszerű, és még a fekete-fehér is illik a blog világához. Gratulálok, ez tetszik. (3/3)
3. A bejegyzések háttere. A blog két színéből, a feketéből és a fehérből ez épp az utóbbiban pompázik, amivel nincs nagy baj, csak annyi, hogy, aki hosszútávon olvassa a blogot, az fehéret fog látni, ha félrenéz. De mást nem tudok rá mondani. (2/1)
4. A betűszín, betűtípus. Egyszerű és fekete. Nincs kifogásom. Olvasható, megfelelő, alkalmas, és ennyi. (5/5)
5. A modulok. Hát, nem vittétek túlzásba. Egészen pontosan három van, ebből egy a blogarchívum. A történet leírása okés (bár én sorkizártra tenném), az írók-modul is szükséges. De hol tudok feliratkozni? Hol tudok írni cserével kapcsolatban, és hova kerülök ki, ha megteszem? Honnan tudjam, ki csinálta a design-t és a fejlécet? Hol vannak az oldalak, melyek egyikén belinkelitek az összes részt, hogy ne kelljen ötvenet hátralapoznom, hogy megtaláljam a sztori elejét? (12/3)
6. Az összhatás. Nem foglalkozhattatok valami túl sokat a blog kinézetével, mert a kinézet csak-csak elmegy, de, ha jobban megnézi az ember, rengeteg kivetnivalót talál benne. Ne sajnáljatok időt szánni a saját blogotokra! ;) (5/2)

A kinézet összesen: 33/16 Van hova fejlődni! ;)

Bizonyos okokból a történet-kritikára Anna ugrik be, ha már ő is a blog szerkesztői közé tartozik, de előre szólok, hogy jóval kíméletlenebb, mint én - szóval ne haragudjatok, hogy rátok uszítom. xD

Szóval,
A tartalom
1. A cím. Önmagában nincs vele különösebb baj. Nem egy az ötmillió "ilyenolyan szerelem" vagy "XY naplója" kaliberű címek közül, és ugyan ebben az egy szóban nem sok minden van, de az elég ütős és jól helyezett. De arra, hogy hogy jön a blog témájához, arra egyelőre nem sikerült rájönnöm. (4/2)
2. A fülszöveg. Szerintem túl hosszú (pláne ilyen rövid sorokban írva), és, igaz, ami igaz,korrektül bemutatja, miről szól a történet, de semmilyen. Nincs benne semmi olyasmi, amivel fel lehet csigázni az álodzatokat a jövendőbeli olvasókat. Emellett még egyszer át kellett volna nézni, mert ha azt nem nézem, hogy a fehér szöveg ott a végén egyszer csak bekékül, akkor is van benne egy-egy olyan hiba, ami csak abból adódik, hogy nem figyeltetek oda eléggé. (5/3)
3. A prológus. Összecsapott. Kezdem azzal, hogy pofátlanságig menően rövid. Általános nézetek szerint a prológusnak körülbelül olyan hosszúnak kell lennie, mint egy normál résznek, hát ne akarjátok ilyesmikkel kiszúrni az olvasóitok szemét!
A megfogalmazás nagyon kezdő. Egyszer ugyan próbálkoztok egy környezetleírással, de azt is lerendezitek három sorban, érzelemleírás meg, noha az lenne az E/1-es történet legfőbb erőssége, egyáltalán nincs. A cselekmény leírásával pontról pontra, történésről történésre ugráltok, átvezetés semmi. A blog vége felé ez már sokkal jobb, javasolnám, hogy fogalmazzátok át legalább ezt az egy részt. Elvégre, az ember először a prológust olvassa el, így ha az nem nyeri el a tetszését, akkor nem olvassa tovább, hiába lehet, hogy a blog többi része jobb, sokkal jobb nála. Ennek így sok értelme nincs, kéretik átdolgozni, legalább ezt az egy részt. Akkor talán egész jó lesz. (5/1)
4. A történet. Elsőre el sem tudtam képzelni, mi sülhet ki ebből. A fejezetek nagyrészt rövidek, amikor meg nem, akkor is a szüntelen párbeszéd tölti be őket. Néha, ha érzékeltetni akarjátok, hogy egy szereplő hangosan beszél, még csupa nagybetűvel is írtok mindent - kérem szépen, kiég a retinám. A "hangosan beszél"-nek még rengeteg szinonimája van - lásd, szinonimaszótár: kiált, ordít, óbégat, kurjongat, rikoltozik, kiáltozik, üvölt, kurjant, harsog, rikácsol, ordibál, felkiált, visong, rikkant, zajong, zsibong, lármát csap, zsong, zúgolódik, nyüzsög, ricsajozik, lármázik, hangoskodik, zajt csap, zúg, zsivatol, ordít, hőzöng, bömböl, örjöng, zsinatol, sipítozik, ordibál, hisztizik, hisztériázik, raplizik, toporzékol -, és egyik sem a CSUPA NAGYBETŰVEL ÍROK MINDENT!!! Ugye, milyen rettenetesen kellemetlen volt? Nem volt időm teljes egészében elolvasni a blogot, de ahogy én láttam, nagyrészt annyiból állnak a részek, hogy a szereplők együtt lógnak, és egymással beszélgetnek. Ahogy a prológusban, úgy itt sincs egy darab leírás se - és idegesítő, hogy csak párbeszéd van. Akkor már írhattátok volna E/3-ban is, mivel az E/1-nek én személy szerint annyi értelmét látom, hogy jól lehet vele a szereplő érzéseit kifejezni. Érted: minek írsz érzelemkifejezős szempontból, ha egy darab érzelmet nem adsz át?
Sok minden mást nem tudok hozzáfűzni. Igazából nem is igazán értem, ez a blog miről akar szólni. (Lehet, hogy azért, mert a prológuson kívül egy betűt nem volt időm elolvasni...) Mindegy. Hetek óta vársz a kritikára, és meg is kapod, akkor is, ha ilyen hasztalanra sikeredett. Alapötlet: (10/5) Alapötlet kivitelezése: (10/3)
5. A helyesírás. Egy újabb blog, aminek az írójáról el sem tudom képzelni, mit csinált nyelvtanórán. Értem, hogy gyorsabb és a buta+korcs+elvakult+szürkehomállyal elviselhetetlenül toleráns bloggervilágban népszerűbb, ha egyáltalán nem figyelsz a helyesírásra, mert az biztos menő vagy én nem t'om. Kérlek, tanulj meg szóközt tenni párbeszédeknél a gondolatjel elé és után, azonkívül, ha a karakter kijelentő mondatot közöl, annak a végére nem kell pont, csak a gondolatjel és a "mondta xy" után. Pl. írod te a prológusban:
-Csak rég találkoztunk. Ennyi.-mosolyodott el.
Helyesen:
 - Csak rég találkoztunk. Ennyi - mosolyodott el.
Látod, mennyivel élvezhetőbb a lenti? És nem is olyan nehéz, hogy ne lehessen hozzászokni. Szerintem olvass el pár könyvet, aztán olvasd át a blogot is, és javítsd ki a hibákat. Sokkal több értelmes olvasót fogsz így szerezni szerintem. (5/1)

A tartalom összesen: 39/15 Bőven van hova fejlődni! ;)

2 megjegyzés:

  1. Szia! :)
    Nagyon köszönjük a kritikát, próbálunk javítani a dolgokon! :)
    További szép napot! :)

    VálaszTörlés