2018. június 27., szerda

Könyvmolyok booktage

Mikor megláttam ezt a booktaget, azonnal tudtam, hogy na, én ezt benyúlom és kitöltöm. :D

1. Emlékszel, hogyan szeretted meg az olvasást?
Így konkrétan már nem igazán, de azt tudom, hogy alsóban egész polcok mellett sétáltam el úgy a városi könyvtár ifjúsági részlegén, hogy tudtam, egy könyv sincs rajtuk, amit ne olvastam volna már el. Arról viszont már gőzöm sincs, hogy hogyan és miért jutottam el először a könyvtárba.

2. Általában hol olvasol?
Bárhol, ahol épp vagyok, ezért értelemszerűen legtöbbször itthon, de ha kimegyek a kertbe, akkor ott, és ha épp nem írunk dogát egy nap a suliban (szinte példátlan eset), akkor suliba is viszek olvasnivalót.

3. Egyszerre szigorúan csak egy könyvet olvasol, vagy több is jöhet egyidejűleg?
Ahogy esik, úgy puffan. Ha nem bírom ki, akkor elkezdek egyszerre többet is, de amióta nem ismerem a szabadidő fogalmát, azóta annak is örülök, ha egyszerre egyet ki tudok végezni egy évtized alatt.

4. Melyik a kedvenc műfajod?
Semmiből sincs kedvencem, mert mindenből félszáz "kedvencet" tudnék felsorolni, amiket egyformán imádok. Ez különösen igaz a műfajokra, amik közül mindegyiket zseniálisnak tartom a maga nemében.

5. Van olyan műfaj, amit a világért sem olvasnál?
Nincs. Minden műfaj felé nyitott vagyok, csak jó legyen az adott könyv.

6. Van kedvenc könyved?
Nincs, mert nem tudok csak egyet választani a száz közül.

7. Melyik a leghosszabb könyv, amit valaha olvastál?
Hát, most így hirtelen azt hiszem, az A tűz és jég világa - A Trónok harca és Westeros ismeretlen históriája az. Nagyalakú, vaskos kötet, ráadásul konkrétan egy történelemkönyvről beszélünk, szóval szerintem ez volt a leghosszabb.

8. Milyen könyvet vettél utoljára?
Mivel iszonyatosan inkompetens a memóriám, ezért ez egy fogós kérdés... Szerintem Tolkientől az Elveszett mesék könyve 1-2.-t és az A jégsárkányt vettem legutoljára, de az nem mostanában volt, hanem még januárban. (Erre sem én emlékszem, hanem a lírás fiókom "Korábbi rendelések" füle.)

9. Jelenleg mit olvasol?
A Fantasztikus világok című antológiát. (Egy tervezett bejegyzésemben majd írok róla bővebben.)

10. Hol veszed a könyveidet?
Rendelni szoktam az itteni Lírába vagy az Alexandrába személyes átvételre, utánvéttel. Ha ezek nem jöhetnek szóba, akkor meg házhoz szállítással rendelem onnan, ahol épp ráakadok egy szerelemre.

11. Előrendeltél már valaha könyvet?
Igen, az Outlander-sorozat negyedik részét, az Őszi dobszót. Nagyon kedvezményesen meg lehetett kapni előrendeléssel, én meg szinte már törzsvendégnek számítok az Outlander-kötetek vásárlásánál, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy előrendelem-e. Hiába olvastam el már eredeti nyelven, egyszerűen nem bírnám ki, ha nem tudhatnám a magaménak magyarul, és papírformában is.

12. Hány könyvet veszel havonta?
Csóró vagyok, ezen nincs mit szépíteni, úgyhogy az internetről vagy nCore-ról ingyen és bérmentve letölthető pdf-ek a barátaim. :D Azokból viszont minden mennyiségben szoktam gyűjtögetni.

13. Mit gondolsz az antikvár könyvekről?
Ugyanúgy szerelmes vagyok beléjük, mint az összes könyvbe.

14. Egymás mellett tartod a már elolvasott és a még olvasásra váró könyveidet?
A lakásunkról tudni kell, hogy egyrészt kicsi, másrészt egy talpalatnyi hely sincs, annyira zsúfolt, úgyhogy mindent oda teszünk le, ahol épp akad neki hely. Én viszont kényszerbetegesen érzékeny vagyok a könyvek jóllétére, úgyhogy a könyveimet - és mindenkiét, egyébként - hatalmas gondoskodással helyezem el. Arra viszont nincs lehetőségem, hogy túl sok helyet igénybe vegyek velük, úgyhogy kénytelen vagyok "ömlesztve" helyet szorítani nekik a polcaimon.

15. Az összes könyvet el akarod olvasni, ami a magánkönyvtáradban van?
El hát! Kérdés, hogy mennyire jut időm a vakáció alatt.

16. Mit csinálsz azokkal a könyvekkel, amik a polcodon sorakoznak, de tudod, soha az életben nem olvasod el őket még egyszer?
Továbbra is büszke anyaként vigyázok rájuk. :D A könyv az könyv, a könyv pedig számomra szent. Az SzJg első öt kötete is megvan, de csak nem fogom elégetni vagy kidobni csak azért, mert "kiszerettem" ebből a hype-ból. Az gyilkosság lenne!

17. Adományoztál már könyvet?
Per pillanat egy ilyen alkalom sem jut eszembe. Sajnos a könyvek olyannyira a gyengéim, hogyha én egyet megveszek, akkor azt már nincs szívem kiadni a kezeim közül...

18. Volt már könyvstopod?
Ha ez azt jelenti, hogy véglegesen félbehagyok egy könyvet (most hallom először ezt a kifejezést, na), akkor igen, volt. Alapjáraton mániákusan kerülöm a dolgok félbehagyását, ezért is hagyott olyan mély nyomot bennem az, hogy azt a könyvet nem voltam képes tovább olvasni pár oldalnál. Nem tudom, lehet, nem volt hozzá hangulatom, vagy taszító volt az az első pár oldal, de egyszerűen nem bírtam rávenni magam, hogy végigolvassam, így létezésem során először kiolvasatlanul vittem vissza egy könyvet a könyvtárba. És azóta is bűntudatom van miatta néha! :D

19. Mit gondolsz, szerinted túl sok könyved van?
Nem, nem és nem! :D Könyvekből egyrészt sosem elég, másrészt a világ összes könyvét felvásárolnám, ha a pénztárcámat ilyesmire tervezték volna. De komolyan, annyi könyv van, amit, mivel nem engedhetem meg magamnak, csak pdf-ben tudhatok a magaménak, de annyira boldog lennék, ha a könyvespolcomon láthatnám!

Nekem ugyan senki nem küldte tovább ezt a taget, egyszerűen csak benyúltam, mégis veszem a bátorságot, hogy továbbküldjem két embernek, akik állandóan meglepnek engem valamivel; reménykedve, hogy még nem töltötték ki. A "kihívottjaim":

További szép napot mindenkinek! :3

4 megjegyzés:

  1. Ahoy, Drága Nessa! ^^

    Nagyon szépen köszönöm, hogy gondoltál rám, amint lehet ki is töltöm - és még nem, nem csináltam meg régebben ezt a tag-et. :D -.

    Először a könyvstoppot nem is értettem, most akko stoppolsz könyvért vagy mi? :DD Na jó, ez de hülyeség. XDD

    Szupik voltak a válaszaid, nekem az SzJG-ből megvan mindegyik, elvannak a sarokban, a Bábelt már nagyon nem kedvelem, de mivel nővéremtől kaptam egyszerűen nincs szívem eladni. XD

    Legyen neked is szép napod! ^^
    Moro

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Salve, drága Moro! :3

      Ez csak természetes, te mindig elhalmozol engem ilyen szeretetcsomagokkal! *-*

      Ugye, nekem sem világos, hogy mi az a könyvstop XD

      xx Nessa

      Törlés
  2. Szia Laura.

    Nagyon szépen köszönöm, hogy gondoltál rám. Igyekszem a hétvégén megcsinálni. :)

    Jó volt olvasni a válaszalaid. Sok új dolgot tudtam meg rólad, hiába szoktunk privátban is beszélgetni. :D

    A könyvstop nekem is újdonsült fogalom volt. És mondanám, hogy, áh-ilyen-nincs-is, de volt már rá példa, hogy abba hagytam egy könyv olvasását.

    Szeretettel
    Brukú


    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Brukú!

      Még szép; te állandóan meglepsz valamivel, szerettem volna valahogy viszonozni! :)

      Na, örülök, ha így jobban megismerhettél! :3

      Akkor nem csak mi vagyunk ilyen elvetemültek, hogy most hallunk erről először! XD (Aztán majd pár év múlva kiderül, hogy valami teljesen mást jelent, és már rég félreértelmeztem... XD)

      Ölel:
      Nessa

      Törlés