2016. augusztus 23., kedd

Ravenna blogja

Ravenna az utolsó - minden blogom várólistáját beleszámítva -, aki júniusban rendelt kritikát, és még nem kapta kézhez azt. Ezt ideje orvosolni, hiszen június 23 óta rengeteg idő eltelt, és mindig szégyellem sokáig várakoztatni a rendelőimet. Épp ezért jobb lenne, ha végre befejezném a semmitmondó billentyűzetkoptatást...

Szerzője: Ravenna

A kinézet
1. A fejléc. Kisebb, mint a megszokott, és ez nekem nagyon bejön - mindent szeretek, ami kilóg a sorból. A színei nagyon tetszenek, ezzel a párosítással sem találkoztam még sokszor. A háttér gyönyörűen van összerakva, a két alakot is szépen illesztetted be. Egyedül a cím, és azon belül is a Ravenna-felirat betűtípusa nem tetszik, bár ha jobban belegondolok, kézírásszerűnek kell lennie, hiszen mégiscsak egy levélbeli megszólításra hajaz. Amit nem díjazok sosem, az a készítő nevének olyan méretű és feltűnő ráírása, hogy az már kárt tesz a fejléc összhatásában, ezért én levenném a nevedet a bal alsó sarokból, de az sem igazán katasztrófa, ha marad, csak én vagyok ilyen szőrszálhasogató. (6/5)
2. A háttér. Tetszetős, és a blog színvilágához is passzol, plusz a szemet sem bántja, meg semmi ilyesmi, egyszóval tökéletes. (2/2)
3. A bejegyzések és modulok háttere. Az előbbi szerintem teljesen rendben van, és a moduloké is, bár ezt a színt máshol nem látni a blogon, ezért elsőre egy kicsit kilógott a sorból. (2/2)
4. A betűszín, betűtípus, betűméret. A betűszín mindenhol megfelelő. A típus szokatlan, de ez sosem hátrány, amíg olvasható, márpedig a tiéd az; a bejegyzések címeinek a típusa pedig egyenesen gyönyörű, valamint az ékezetes betűket is kiírja, és ez ritkaságszámba megy. A mérettel sincs bajom, nekem pont jó. (3/3)
5. Az effektek. A menü effektje nem a kedvencem - nem a szívem csücske az a megoldás, hogy nem látok ránézésre mindent, csak egyesével, ha ráviszem a kurzort a menüpontokra -, de az összhatásba illik, és alapjáraton mutatós is. A linkeffektek nagyon tetszenek, igazán kellemes hatást keltenek. A képeffekteket nem hiányolom, nem illenének a blogod összhatásába. (5/5)
6. A modulok. Nem akarom részletezni, hiszen minden rendben van, egyedül az infóboxot tehetnéd feljebb, mondjuk a chat elé, de ez sem kényszer, így is jó. Még faviconod is van, amiből látszik, mennyire rááldoztad az időt, hogy minden tökéletes legyen. (12/12)
7. Ötletesség, egyediség + könyvborító, stb. A könyvborító, amit a fun cornerben találtam, nekem nem tetszik túlzottan, de amúgy sincs túl feltűnő helyre rakva, szóval nem zavaró, és mégiscsak egy rajongód készítette (legalábbis azt hiszem), szóval nem a kinézetén van a hangsúly. Egyediséghez sorolnám a fejléced méretét, a blog színvilágát, a betűtípust, meg azt, hogy minden modulod angol nyelvű nevet kapott, amik ráadásul még nyelvileg is helyesek (ne nevess ki; ez teljesítménynek számít ahhoz képest, amikkel már találkoztam). A favicon nem tudom, mennyire számít egyedinek, hiszen szinte több helyen van már, mint ahol nincs, de mondjuk, hogy az, hiszen Tom van rajta - nem esküdnék meg rá, de valószínűnek tartom. (5/5)
8. Az összhatás. Üdítően különleges színvilág, rendezett modulsáv, sorkizártra állított bejegyzések... minden szuper. (5/5)

A kinézet összesen: 40/39 Vagyis le a kalappal! :)


A tartalom
1. A cím. Ebből a címből arra gondoltam, hogy egy levélregény-szerűséggel van dolgom, de ez félrevezetőnek bizonyult, így nem igazán értem, miért emellett döntöttél. Legfeljebb akkor érteném még, ha a történet Tom szemszögéből íródna, ami önmagában nem lenne szerencsés ötlet, de a címhez csak ezt tudnám kapcsolni. Így, bár jó a hangzása, a történethez nem illik. Ettől függetlenül nekem tetszik, tényleg, csak kár, hogy nem hordozza magában a történet egy ismertetőjegyét - a főhősnő nevétől eltekintve persze. (6/4)
2. A fülszöveg. Zseniálisan egyedi, figyelemfelkeltő, nagyszerűen van megoldva, egyszerűen sziporkázik. Ettől eltekintve viszont van pár helyesírási hibája, amiket pirossal látsz: De a szerelem, aki a rendezők egyik legnagyobbika, néha beleszól az "előadásba". Ravenna Wilson életét követhetjük nyomon, aki a legjobb barátnőjével vezeti London egyik gótikus kávézóját, miközben a saját kis burkában éldegél. ...amelyben meg kell tanulnia a saját sarkára állnia, és azt is észre kell vennie, hogy a szerelem még sem mégsem annyira elvetemült rendező, mint ahogyan azt ő eddig hitte amilyennek ő addig hitte. Viszont ez a fülszöveg így is egy igazi mestermű, büszke lehetsz rá. (5/4)
3. Az oldalak. A fejezeteknél elfelejtetted belinkelni az ötödiket, ami nem nagy cucc, de azért orvosolandó. A competition-oldal egy nagyon jó ötlet, én utálom, amikor a modulsávot árasztják el az ilyen plecsnikkel. A Fun corner nevű oldal zseniális, mert nemcsak a régi fejléceket sorakoztatja fel, hanem rövid szösszeneteket is írtál hozzájuk, ami sokkal több mélységet ad nekik, mint amit önmagukban odabiggyesztve birtokolnának. A tények meg pazarok, nagyszerű ötlet volt ezeket közzétenni. A kritikák szövegdobozaiban a világosabb piros nem tetszik, teljesen elüt az összhatástól. A karakteres oldalról: még sosem láttam ennyire összeszedett, sokoldalú, kidolgozott karakterleírásokat, és az, hogy mindenki képére egy odaillő idézetet is biggyesztettél, valami frenetikus. (Bocsánat a már-már nyáladzó dicsérő szavakért, de nem tudom visszafogni magam, mikor valami jó dolgot látok. Talán azért, mert olyan sok rossz dolgot is látok, dob fel annyira, amikor az ellenkezőjét.) (4/4)
4. A prológus. Imádtam. Ha olvastam is hasonlóan kezdődő történetet, már nemigen emlékszem rá, szóval azt mondhatom, hogy még sosem találkoztam hasonlóval. A hossza pont megfelelő, bár én minden prológusra ezt mondom. A hibái ellenére is gyönyörűen élvezhető (ezt a kifejezést én találtam ki, na), nagyszerűen van kivitelezve, minden sorát faltam. A pici Ravenna gondolatvilágát is csodálatosan jelenítetted meg, elismerésem! A lezárása is nagyszerű, pont jó helyen fejezted be, és olyan kellemes érzés volt olvasni, hogy az árva kislány első közös vacsorája az új családjával! Ráadásul sorkizártra van állítva, én pedig megkönnyebbülten sóhajtok (ne tudd meg, milyen ritkán találkozom ezzel a kritizált blogok sorában). Mi van még... Semmi, mert a helyesírást nem itt tárgyalom, a fogalmazást sem, minden más pedig hibátlan. (5/5)
5. A történet. Lehet, hogy szánalmasnak fogsz tartani, de nekem kimaradtak a Tom Hiddleston-filmek. Legyünk őszinték, fogalmam sincs, ki ő, azt leszámítva, hogy egy bizonyos Lokit játszott (ez is csak Szirmai Gergő-videókból rémlik), akiről szintén nem tudom, hogy kicsoda, de megkockáztatom, hogy Tomnak színész a hivatása, plusz brit - ezek a történetből is kiderülnek, de jár nekem a taps, mert magamtól tudtam őket.
Na de ezzel csak arra akartam kilyukadni, hogy én csak a meglévő ismereteimre tudok támaszkodni azzal kapcsolatban, hogy a Tom-fanfiction mennyire számít egyedinek, hiszen az alapötletet valamennyire pontoznom kell. A kommenteket olvasva megtudtam, hogy ez az első, magyar nyelvű, ilyen irányú ficek közé tartozik, és ez is sejtet valamit. Az más dolog, hogy a fanfiction mivolta ellenére se nem 1D, se nem más énekes, se nem Neymar, és magamban megint győzelemittasan felsóhajtok, hiszen ez már teljesítmény a blogok többségéhez képest.
De a történet alapötlete nem Tom köré központozódik, hanem Ravenna köré, akinek már a neve is különleges és ritka és egyedi, de annyira példátlan főhősnő, hogy az hihetetlen. Két oldalról kell megfelelőnek lennie a történeted alapötletének - az elsőről, Tomról már írtam, Ravenna pedig még nála is zseniálisabb kezdőlökést ad. Tudom, a karakterekről nem ebben a pontban kell írnom, mégis megtettem egy kicsit itt is, hiszen nagyon is kötődnek az alapötlethez. Az, hogy Ravenna árvaként kerül a családjába, páratlan fordulat, még nem olvastam egy fanfictionben sem. A történeted alapötlete tehát: (10/10)
Térjünk át a kivitelezésre, ami szintén megér egy misét, de most a jó értelemben. Ugyanis a történeted - minden helyesírási, fogalmazási, ritkábban hitelességi és szóismétlési hibája mellett is - egy üdítő változatosság a blogger átlag színvonalához képest. Elég, ha azt mondom, hogy négyszer ennyi feliratkozót is megérdemelnél, és ezzel még keveset mondtam.
Belenéztem a kritikáid közé, és volt, aki azt mondta, hogy sok helyen nem történik semmi, unalmas a sztori. Nos, én ezt megcáfolnám - a történeted egy átlagos, huszonéves lány szemszögéből íródik, ebből adódóan nem is lehet egy akciófilm főhősének izgalmakkal teli élete a történet. Abszurd lenne, ha percenként robbanna valami, vagy lélegzetelállítóan izgalmas és pörgős lenne. Nagyon bele tudom képzelni magamat Ravenna helyébe, mert sok mindenben kísértetiesen hasonlít rám, és ezért az ő szemszögéből még a mások által unalmasnak nevezett, eseménytelen fejezetek is különlegesen hatnak, legalábbis számomra. Nem lehet minden fejezetben sorsfordító csavar.
De ez csupán apróság, nem is az a lényeg, hogy mennyire izgalmas a történeted vagy mennyire nem. Már a prológusnál éreztem, hogy ez nem egy átlagos sztori, és nemcsak a fanfiction témaválasztása miatt. Minden részletet kidolgoztál, Ravenna egész, átlagos ember-féle életét felépítetted - csak engem nyűgöz le, hogy diplomája van, és nem tud könnyen elhelyezkedni vele, mint egy normális, létező ember? Vagy az, hogy nem dúsgazdag, mint minden másfeledik fanfiction főhősnője? (A minden másodikkal túl keveset mondtam volna, a minden fanfiction viszont túlzás, így lett másfeledik.)
Még azt is szuperül oldottad meg, ahogy a "szőke hercegével" találkozik, és ahogy az szerepet kap az életében; egyenesen kiváló a te megoldásod azok után, hogy sok fanfiction főhősnője az utcán, koncerten, hátam tudja, hogy még mennyi, lehetetlen helyen találkozik össze szíve választottjával. Az is tetszik, hogy nem minden fejezet középpontjában áll ez a bizonyos választott: pár fejezetben Tom alig kap szerepet. Ravenna sem gondol rá állandóan. Megmutattad, hogy egy normális embernek nem a szerelme körül jár az esze napi huszonnégyben, vannak emberi kapcsolatai rajta kívül is. És ez nem is tudod, mekkora kincsnek számít egy blogon!
A humort is tökéletesen csempészted bele a történetbe - a Lannisterek üdvözletüket küldik-résznél fennhangon nevettem, ami ritka nálam, mert szinte sosem nevetek olvasás közben, akármilyen mulatságos dolgot olvasok is. Tényleg tehetséges vagy.
Hiába próbálnék kivetnivalót találni benne, mert azokon kívül, amik más ponthoz tartoznak, nincs hibája a történeted kivitelezésének. (10/10)
6. Leírások, párbeszédek, a karakterek. Csodás érzés volt végre részletes, mindenre kitérő leírást olvasni egy blogon - más mondhat rá, amit akar, nevezheti unalmasnak, de én szeretem részletesen elképzelni a helyet, ahol a karakter éppen van (például Ravenna lakását, amit hihetetlen részletességgel írtál le), elvégre azért olvasok és nem tévézek, hogy én képzelhessem el, ami történik. Személyleírásokra viszont nem emlékszem, ami azért baj, mert emiatt úgy érzem, azt várod el az olvasóidtól, hogy érjék be a karakteres oldalon felsorakoztatott képekkel. Ravennáról vagy Kelly-ről például nem a leírásaid miatt tudom, hogy néznek ki, mert egy szót sem írtál a kinézetükről.
A párbeszédeidnek csak a helyesírásával van baj helyenként, egyébként hitelesek, tényleg el tudom képzelni, hogy a szereplők mondatai elhangozhatnának a való életben is. Nem pontosan ide tartozik, de leírnám, hogy amikor Ravenna és Tom SMS-eznek, még beszédhez képest is túl kacifántos és elnyújtott mondatokat használsz. Az emberek chatelés közben is tök más stílusban írnak, mint beszéd közben, az SMS-re meg ez még inkább igaz, hiszen az még csak nem is ingyenes - és ez lehet, hogy egy dúsgazdag karakternek, mint Tom, nem számít, de SMS-be akkor sem szoktunk többszörösen összetett mondatokat és olyan szóvirágokat írni, mint Tom, vagy akár Ravenna tette. Akkor már inkább hívják fel egymást, ez eszedbe jutott már?
A karaktereid... Hadd kezdjem azzal, hogy példátlanul kidolgozott a főhősnőd. Ennyi idő alatt is kiismertem annyira, mintha a legjobb barátnőm lenne, és ez felülmúlhatatlan érzés! De már a nevét is imádom, és sosem találkoztam vele máshol... Ha nem lenne ennyire egyedi és feltűnő, szerintem még lopnám is valamelyik történetembe. Aki nem nyerte el a tetszésemet, az Kelly: komolyan, minden második blogba kell egy ilyen tökéletes, mindent megoldó legjobb barátnő, akinek mindenre van tökéletes válasza, és akármilyen depiből ki tudja ráncigálni a főhősnőt? Akkora sablonkarakter, hogy el se hinném, hogy ugyanaz a személy írta meg, aki Ravennát. James viszont nagyszerű srác, már a prológusban imádtam, de felnőttként egy - pont, ahogy te írtad - igazi szeretetmedve, és a haverjaival együtt mosolygásra késztet, valahányszor valami vele kapcsolatosat írsz. Thomasról nemigen tudok nyilatkozni, mert egy... álomlovag, hogy pontosan fogalmazzak. Beleszeretnék, ha csak rám nézne egy ilyen pasi. (15/12)
7. Stílus, fogalmazás. Kiemelkedően egyedi a stílusod, és gyönyörűen fogalmazol, de néha érthetetlen mondatok leírásába, kifacsart, magyartalan szórend használatába és fejfájdító szóismétlésbe bocsátkozol, amit nem tudtam figyelmen kívül hagyni, úgyhogy olvasás közben - a helyesírási hibákkal együtt - kiírtam az összes példát erre a két problémára. Ritkábban az időket is váltogatod. Megnehezítette a dolgom, hogy lopásgátló van a blogodon, ami hasznos kis dolog, de kicsit fárasztó volt a nyolcadik összetett mondatot lemásolni a ctrl+c varázsa nélkül.
Prológus:
Én azt nem tudom kicsim, azt mondták meglepetés nekem is - Első példa a magyartalan szórendedre. Olvasás közben olyan érzésem volt, mintha nyersfordítást olvasnék; írtad valahol, hogy régen angolul kezdted írni, és felmerült bennem, hogy utólag konvertáltad vissza magyarra, szó szerint. Helyesen: Én azt nem tudom, kicsim, nekem is azt mondták, (hogy) meglepetés. Vesszőhiba is van benne, de azt is itt javítom, nem akarom a helyesírás-pontba is bemásolni.
hagyva hogy az anyuka is betudjon jönni a házba - Jelen helyzetben fölösleges ennyire túlbonyolítani, magyarosabb és érthetőbb is így: hagyva, hogy az anyuka is bejöjjön a házba. Ha viszont így hagynád, az igekötős ige, amivel a legtöbb helyesírási gondod van, akkor is helytelen maradna; így kéne: be tudjon jönni a házba.
szeme be voltak csukva - Sokszor látszik, hogy nem olvasod át alaposan a leírt szöveget; ez, gondolom, látható, miért nem helyes. Vagy szemei be voltak csukva, vagy pedig szeme be volt csukva.
és az ifjú fiú kezeihez adta - Nem létezik olyan kifejezés, hogy kézhez ad; írd inkább így: és az ifjú fiú kezébe adta.
rámosolyodott a szerencse és családra lelt - Inkább rámosolygott a szerencse, és családra lelt.
1. fejezet:
Egyetem befejeztével semmim sem volt szinte, kivéve persze a könyveimet, laptopomat és pár egyéb létfontosságú tárgyamat. - Még a történet elején olvastam párszor olyat, amikor helyesebb lett volna névelőt használni, te mégse tetted. Helyesen ez így hangzana: Az egyetem befejeztével szinte semmim sem volt, kivéve persze a könyveimet, a laptopomat és pár egyéb, létfontosságú tárgyamat. Mint láthatod, a szórenden is igazítottam, mert így sokkal frappánsabb és magyarosabb.
én is megpróbálom magam - Inkább én is kipróbálom magamat. Ha megpróbálom magam, akkor nem tudom, mi történik, de baljósan hangzik.
Újra megrázva a fejem vettem észre, hogy már megint elkalandozok, én pedig gyorsan kikaptam egy zöld felsőt, valamint egy bőrgatyát és gyorsan választva fehérneműt felöltöztem. - Te is elkalandoztál a mondat közben, úgy érzem. A fejemet újra megrázva vettem észre, hogy már megint elkalandoztam, úgyhogy gyorsan kikaptam egy zöld felsőt valamint egy bőrgatyát, és előbb sietve fehérneműt választva felöltöztem.
tekintve arra, hogy múlt héten sikerült minden egyes nap egy óra késéssel kelni, igen, arra célzok - Megint egy nemlétező kifejezés használata. Tekintve, hogy múlt héten sikerült minden egyes nap egy óra késéssel kelned, igen, arra célzok.
Abban a pillanatban, ahogy befejeztem a mondatot ugyanis éreztem a torkomban ragadt falatot és köhögni kezdtem, majd inni hátha lejjebb megy. - Ismét nem értem, miért használsz ennyire lehetetlen szórendet. Abban a pillanatban ugyanis, hogy befejeztem a mondatot, éreztem a torkomban ragadt kajadarabot [a 'falat' szót már az előző mondatban is használtad, és kerülném a szóismétlést], és köhögni, majd inni kezdtem, hátha lemegy.
nem rég szakított a barátnője vele - A 'nemrég' szót amúgy egybe kell írni, de a szórend miatt írtam ide ezt a részt, ugyanis helyesen így hangzana: nemrég szakított vele a barátnője.
Nem mintha Londonban bármikor is lehet normálisan közlekedni - Nem mintha Londonban bármikor lehetne normálisan közlekedni.
mindenki a hangulatától és vagy energiájától függően veszi magának a folyadékot - Ez már szabályosan fájt, de azért javítom: mindenki a hangulatától és/vagy energiaszintjétől függően választ italt.
Egyből ugrálni kezdtem izgatottan, mint egy becukrozott óvódás - Egyből izgatottan ugrálni kezdtem, mint egy becukrozott óvodás.
Már most izgatott voltam, pedig jól tudtam, hogy aznap valószínűleg, mint mindig, ha idegenek vannak, körülöttem berezelek, és behúzódok egy csendes kis sarokba. - Az az eset, amikor a vesszőhibák miatt a mondat érthetetlenné válik, úgyhogy valamennyire a fogalmazáshoz tartozik. Javítva: Már most izgatott voltam, pedig jól tudtam, hogy aznap valószínűleg - mint mindig, ha idegenek vannak körülöttem - berezelek és behúzódom egy csendes kis sarokba.
2. fejezet:
Pár nappal ezelőtt úgy gondoltam, hogy meglepem a páromat, jobban mondva volt párom. - Pár nappal ezelőtt úgy gondoltam, hogy meglepem a páromat, jobban mondva a volt páromat.
Bárcsak nem dőltem volna be neki. - Bárcsak ne dőltem volna be neki! Ritkán használsz a kijelentőtől eltérő mondatot, szóval legalább tudd, hogy az óhajtó mondat végére felkiáltójelet kell tenni.
Kellyt - Ez a Kelly-név minden toldalékára érvényes: y-nal végződő nevekkel nem írjuk egybe a toldalékokat, mert akkor úgy fog kinézni, mintha két ly-nal kéne ejteni azt. Tehát: Kelly-t. És ezek a példák a többi fejezetben vannak, de a Kellyről, Kellyre, Kellyvel, Kellynek, Kellynél és Kellytől írására is ugyanez vonatkozik.
majd megölelt jó szorosan - Ahogy egy magyar írná: majd jó szorosan megölelt.
én pedig szorgalmasan válaszoltam - Célszerűbb lenne válaszolgattamot használni, mert így értelmetlen és nevetséges.
Inkább rá sem gondolok, nem leszek vészmadár. - Inkább bele sem gondolok, nem leszek vészmadár.
ez pedig felrázott a rövid gondolatmenetemből. Én pedig megköszörültem a hangom - Már a második eset, amikor Ravennáról írsz, ő pedig a következő mondatot "én pedig"-gel kezdi, mintha előzőleg másvalakiről lett volna szó. Plusz a hangodat nem tudod megköszörülni, max a torkodat. Vagyis ez pedig felrázott rövid gondolatmenetemből, és megköszörültem a torkomat.
majd megöleltem jó szorosan - Mint az előbb. Helyesen majd jó szorosan megöleltem.
kérdezte Kelly nevetve és cserfesen megcsettintette a nyelvét - A nyelvet nem lehet megcsettinteni, oké? És vesszőhiány is van: kérdezte Kelly nevetve, és cserfesen csettintett a nyelvével.
Előbb égetem le magam az egész bagázs előtt, még mielőtt a nevemet megtudnák - Előbb égetem le magam az egész bagázs előtt, hogy a nevemet megtudnák
Kelly ölelésével nyomorgat - Kelly az ölelésével nyomorgat.
úgy ahogy voltam elaludtam. - úgy aludtam el, ahogy voltam.
3. fejezet:
Sóhajtva nézegettem magam a tükörbe. - Rengetegszer nem vagy tisztában vele, hogy a -ba/-be vagy a -ban/-ben kérdésre válaszolsz-e. Ez a kérdés helyesen így nézne ki: Sóhajtva nézegettem magam a tükörben.
Valamennyire jobban festettem, de így se éreztem a bőrömben magam. - Valamennyivel jobban festettem, de és sem éreztem jobban magamat a bőrömben.
amit ezzel hordozz, nem igaz? - Nem értem, hogy ebben a szövegkörnyezetben miért tetted felszólító módba az igét, hiszen helyesen: amit ezzel hordoz, nem igaz?
ahol Kelly is már készen állt - Megint idióta szórend, miért nem jó neked úgy, hogy ahol már Kelly is készen állt?!
mire megemelve a fejem megráztam azt, jelezve hogy nem fog belőlem hat évest csinálni, akinek az anyukája éppen azt nézi, hogy hogyan áll a kislányán az a szoknya. - Ezt sem gondolhattad végig... mire a fejemet megemelve csóváltam azt, jelezve, hogy nem fog belőlem hatévest csinálni, akinek az anyukája éppen azt nézi, hogyan áll rajta az a szoknya.
Legalább nem fog zaklatni már ezzel sem. - Legalább már ezzel sem fog zaklatni.
mindketten a porig ittuk magunkat
- Lehet, én vagyok elmaradott, hogy még nem hallottam ennek a kifejezésnek a létezéséről, de meggyőződésem, hogy ezt így kéne írni: mindketten leittuk magunkat a sárga földig.
amikor mi még az egyetemet padjait koptattuk - Ordít az átolvasáshiány... amikor mi még az egyetem padjait koptattuk.
nem is tudom már, hogy mit is csináltunk pontosan - Szükségtelen szóismétlés nélkül: nem is tudom már, hogy mit csináltunk pontosan.
látva hogy még csak reggel kilenc van - Nem tudtam, hogy a kilenc reggelnek számít. Én így mondanám: látva, hogy még csak délelőtt kilenc van.
meghallottam azt a jellemző csilingelést, mely akkor történt, ha valaki belépett az ajtón - Hangok nem szoktak "történni"; megütötte a fülemet az a jellemző csilingelés, ami akkor hangzott fel, ha valaki belépett az ajtón/kinyitotta az ajtót [utóbbi valószínűbb].
egy jelzés volt számomra arra, hogy valaki megjelent - egy jelzés volt számomra, hogy valaki megjelent
én pedig felkapva a fejem rohantam elé - én pedig a fejemet felkapva rohantam elé
Rögtön le helyet is foglalt, én pedig vissza totyogtam - Rögtön helyet is foglalt, én pedig visszatotyogtam
tekintve arra, hogy ugye erre az ágra szakosodtam - tekintve, hogy ugye erre az ágra szakosodtam
Jó délt kívánok a hölgyeknek - Könyörgöm... maximum jó delet kívánhat, de ki köszön így? Mintha azt mondaná, hogy jó éjjelt kíván. Nem tudom, mit akartál ezzel, úgyhogy javítsd ki belátásod szerint.
Miközben pedig a tea készülődött lassan megjelent mindenki. - Fura lenne, ha a tea készülődne, szerintem: Miközben pedig a tea készült, lassan mindenki megjelent.
Figyelmesen hallgattuk a próbát, mely inkább így elsőre egy ismerkedésnek tűnt, hiszen a színészeknek még gondolom, össze kell szokniuk, még mielőtt bármilyen, komolyabb kaliberű munkába kezdhetnének. - Figyelmesen hallgattuk a próbát, ami így elsőre inkább egy ismerkedésnek tűnt, hiszen a színészeknek még, gondolom, össze kell szokniuk, mielőtt bármilyen, komolyabb kaliberű munkába kezdenének.
Direkt nézz ide. - Ahol ezt te írod, nem kell a felszólító mód. Direkt néz ide.
Tom direkt nézz ide - Miért használsz felszólító módot, mikor kijelentő kell? Tom direkt néz ide
a háttérben komoly munka volt így inkább nem akartam azt megzavarni. - a háttérben komoly munka folyt, így inkább nem akartam zavarni
elakarja hitetni bennem az ábrándot, hogy egy olyan kaliberű férfi, mint Tom Hiddleston érdeklődik irántunk - el akarja hitetni velem azt az ábrándot, hogy egy olyan kaliberű férfi, mint Tom Hiddleston, érdeklődik irántunk (ez hitelességi probléma is, lásd alább)
mire én hátradőltem elmosolyodva - mire én elmosolyodva hátradőltem
Az olvasó próba hamarabb véget ért, mint hogy én azt reméltem volna - Az olvasópróba hamarabb végetért, mint ahogy én azt reméltem.
Milyen nő vagyok, ha egy cseszett nem tudok elkészíteni?! - Kimaradt a tárgy a mondatból. Milyen nő vagyok, ha egy cseszett teát nem tudok elkészíteni?!
Félve pislogtam fel rájuk mikor hozzám értek - Egyikük sem ért hozzád. Legfeljebb: Félve pislogtam fel rájuk, amikor odaértek hozzám.
Thomas fog segíteni neked majd beilleszkedni, körbe mutatja a dolgok forgását, majd amikor betanultál mindent, hogy mi merre van bele is csapunk a lecsóban, és mellettem fogsz dolgozni. - Ez a mondat annyi fronton megbukik, hogy az felfoghatatlan. Thomas fog majd segíteni neked beilleszkedni, bemutatja, hogy mennek a dolgok, majd amikor mindenről tudod, merre van, bele is csapunk a lecsóba, és mellettem fogsz dolgozni.
Lassan felállt a székéből majd mellém állt, úgy nézett le rám, azzal a hatalmas kék szemeivel. - Lassan felállt a székéből, majd mellém állt, úgy nézett le rám azokkal a hatalmas, kék szemeivel.
Ha körül belülre be kéne mondanom azt, hogy meddig érek Tomnak, akkor azt kell mondanom, hogy körülbelül a szemem a mellbimbóival van egy vonalban. Így hát szegény férfinak rendesen lekellet hajtania a fejét. - Ha körülbelül meg kéne állapítanom, meddig érek Tomnak, akkor azt kell mondanom, hogy a szemem a mellbimbóival van egy vonalban. Így hát szegény férfinak rendesen le kellett hajtania a fejét.
Köszönöm már most a türelmed - Már most köszönöm a türelmed
Elvégre is, többször is vissza kell majd ide térniük az olvasó próbák miatt, nem akarhatjuk, hogy rossz benyomásuk legyen a helyről. - Szükségtelenebb, nevetségesebb szóismétlést akarva sem találhattál volna ki. Végtére is, többször vissza kell majd ide térniük az olvasópróbák miatt, nem akarhatjuk, hogy rossz benyomásuk legyen a helyről.
4. fejezet:
ugyan annyi évesek voltunk - Ilyen kifejezést nem szokás használni, szerencsésebb ez: ugyanannyi idősek voltunk
Tom mellett kis szürke egér voltam - Tom mellett szürke kisegér voltam
majd mosolyogva gyorsan elkezdte a kávéját kortyolgatni - Ivás közben még én is nehezen mosolygok, pedig hatalmas pofám van. majd elmosolyodott, és gyorsan elkezdte a kávéját kortyolgatni
majd lepacsizott a vissza írrel - Megint kihagytál valamit... majd lepacsizott a visszatérő írrel
A férfinak esélye sem volt ezt észrevennie, ugyanis a cukor és a só tárolója is ugyan olyan volt, egyedül egy kis szín csík segített nekünk is megmutatni azt, hogy melyik mit tartalmaz. - Esküszöm, mintha direkt fogalmaznál néha óvodásan. A férfinak esélye sem volt ezt észrevenni, ugyanis a cukor és a só tárolója is ugyanolyan volt, egyedül egy kis színcsík segített rájönni, melyik mit tartalmaz.
James pedig egyből rá is kiáltott a legjobb barátjára, aki hamarosan be is szüntette a nyögdécselést. - James pedig egyből rákiáltott a legjobb barátjára, aki hamarosan be is szüntette a nyögdécselést.
elég hangosan ahhoz, hogy áthalljam én is - Ez így értelmetlen, nincs olyan ige, hogy "áthalljam". elég hangosan ahhoz, hogy én is halljam
vissza tartani magam - Amikor pisilned kell, nem magadat tartod vissza... ehelyett lehetne csak így: visszatartani.
minden egyes őrültségben benne voltam
és most mindenki kiélvezte az itt töltött utolsó perceiket - és most mindenki kiélvezte az utolsó, itt töltött perceket
Szinte a fájt az érzés, nem akartam figyelembe venni, de muszáj volt. az agy és a szív egymás ellen dolgozott kicsi testemben, ami sosem volt kellemes érzés. - Szinte fájt az érzés; nem akartam figyelembe venni, de muszáj volt. Kicsi testemben az agy és a szív egymás ellen dolgozott, ami sosem volt kellemes érzés.
Ha Tom ne hagy isten valóban érdeklődik irántam - Ne írj le olyan kifejezést, amiről nem tudod pontosan, hogy kell írni, kérlek. Ha Tom ne adj' isten valóban érdeklődik irántam
az kattogott a fejemben, hogy jobb, ha nem bízok a szavakban
Már pedig addig ameddig Thomas maga nem mondja azt, hogy kedvelne, nem igen akarom beleélni magam a dolgokban. Már megint túl gondolom az egészet, igaz? - Márpedig amíg maga Thomas nem mondja azt, hogy kedvel, nemigen akarom beleélni magam a dolgokba. Már megint túlgondolom az egészet, igaz?
és megöleltem szorosan a színésznőt - és szorosan megöleltem a színésznőt
Azt, hogy viszont mit tartogat a jövő, majd megtudom, idővel. - Azt viszont, hogy mit tartogat a jövő, majd idővel megtudom.
5. fejezet:
Az első bekezdésben kétszer szerepel, hogy "én pedig", és a második helyére simán írhatnád, hogy "így", vagy akármit, mert abszolút nem jó úgy, ahogy most van.
amit a számba vettem, és egy pár nagy lélegzetet vettem - Szóismétlés. amit a számba dugtam, és egy pár nagy levegőt vettem
Miután még mindig nehézkesen tudtam kifújni a levegőt, szívtam még egy nagyot - Miután még mindig nehézkesen tudtam csak kifújni a levegőt, utoljára egy nagyot szívtam.
valami értelmes dologgal fogom elfoglalni az időmet - Jézusom, bocs, de ez annyira nevetséges. Ezt nem hibázhattad el véletlenül, annyira erőltetett, hogy biztosan fel kellett tűnnie! valami értelmes dologgal fogom eltölteni az időmet
Még azonban az előtt, hogy teljesen bele éltem volna magam a műsorba felszaladtam, és lehoztam a mobiltelefonom. - Azonban még az előtt, hogy teljesen beleéltem volna magam a műsorba, felszaladtam és lehoztam a mobiltelefonom.
csak hogy gyorsan válaszolni is tudjak rájuk, mert később nem lesz időm, se térerőm arra, hogy válaszoljak rájuk, hiszen ma utazok. - csak, hogy gyorsan válaszolni is tudjak rájuk, mert később nem lesz sem időm, sem térerőm hozzá, hiszen ma utazok.
YouTube-on előbb vagy utóbb vissza fogom látni, egy videó formájában - YouTube-on előbb vagy utóbb viszont fogom látni egy videó formájában
Ennek ellenére mertem vissza írni. - Ennek ellenére vissza mertem írni.
ennek nagyon kevés az esélye - erre nagyon kicsi az esély
Elragadott egy könyv és mire az órára tekintetem vettem észre, hogy egy kicsit elszaladt az idő. - Elragadott egy könyv, és csak akkor vettem észre, hogy egy kicsit elszaladt az idő, mikor az órára tekintettem. De ilyen szépen nem fogalmazunk egy SMS-ben.
vissza kérdeztem a kérdését. - Szerinted ilyen kollokáció létezik?
miközben szemeim a betűkről betűkre ugráltak - miközben a szemeim betűről betűre ugráltak
SMS-ezés közben Tom megkérdezi Ravennát, hogy a fáradság (!) miatt olyan-e, amilyen, de abban a környezetben a 'fáradtság' szót kéne használnia. Nem írom le, hogy miért nem mindegy, olvass utána.
De betudtam fáradságnak - De a fáradtságnak tudtam be
és a medencébe öntötték
Az, hogy pedig a fiúk által vásárolt
- Az pedig, hogy a fiúk által vásárolt
Hogy hogy Angliában vagy akkor - Akkor hogyhogy Angliában vagy
Szólj, tényleg ha sokat kérdezek, csak érdekel - Tényleg szólj, ha sokat kérdezek, csak érdekel.
van egy legjobb barátnőm és, végre van egy rendes, diplomámhoz kapcsolatos munkám is. - van egy legjobb barátnőm, és végre egy rendes, a diplomámhoz kapcsolódó munkám is.
megroskadva kissé a táskáim súlya alatt - Kissé megroskadva a táskáim súlya alatt
Minden szép fehérre volt pucolva, tiszta és rendezett volt. - Minden szép fehérre volt pucolva, tiszta és rendezett hatást keltve.
A saját törölközőmet helyeztem a helyére - A saját törölközőmet tettem a helyére
annak ugyanis középszürke árnyalata valahogy világosított valahogy az egész konyhán - annak középszürke árnyalata ugyanis valahogy világosított az egész konyhán
Kinyitogatva a fiókokat jegyeztem meg, hogy hol van a kuka, és melyikben vannak az evő eszközök. - A fiókokat kinyitogatva megjegyeztem, hol van a kuka, és melyikben találom az evőeszközöket.
Így inkább gondoltam egyet, és felkapva a kabátomat, magamra aggatva egy sálat kiléptem az utcára - Így inkább gondoltam egyet, és a kabátomat felkapva s egy sálat magamra aggatva kiléptem az utcára.
Kitettem gyorsan a lábamat elő egy kicsit vissza lépve, így az megbotlott - Elolvastad te ezt a mondatot? Gyorsan kitettem a lábamat, előbb egy kicsit visszalépve, így az illető megbotlott. Legalábbis így fordítottam le az érthetetlen szavakat, bocs, ha tévedtem.
betelni a színkörnek, ennek az árnyalatával - betelni a színkörnek ezzel az árnyalatával
se füstje, se hamva - Megint egy szófordulat, amit te találtál ki. Én csak se híre, se hamváról tudok.
Ennek ellenére, hiába tiltakoztam hevesen, szó szerint becipelt, ahol lekezeltek, és még egy jó kis veszettség elleni oltást is kaptam, csak hogy biztosra menjenek. - Ennek ellenére hiába tiltakoztam hevesen, szó szerint becipelt a kórházba, ahol lekezeltek, és még egy jó kis, veszettség elleni oltást is kaptam, csak, hogy biztosra menjenek.
A konyhába bicegve vettem be egy nagy adagnyi fájdalom csillapítót - A konyhába bicegve bevettem egy nagy adag fájdalomcsillapítót.
a kórházban kötöttem ki miatta
YouTube-ra
Úgyhogy, bár egyedi a stílusod, és alapjáraton szépen fogalmazol, ezt nem tudtam tökéletesre pontozni. (És erről nem azért írtam ilyen részletesen, mert cikizni akarlak, hanem mert minden más tökéletes a blogodon, és valamiben azért találnom kell kivetnivalót, hiszen attól fejlődsz.) (5/2)
8. A helyesírás, szókincs. Természetesen tele vagy helyesírási hibákkal, ugyanúgy, mint szórendivel, és bár a szókincsed meglepően bő, ez elég sokat vesz el az értékéből. Azt tudom tanácsolni, hogy olvass rengeteg regényt, vagy akármilyen jellegű könyvet, mert nyomtatásban biztos nem jelennek meg olyan fejfájdító hibák és elírások (na jó, megjelennek, csak kevesebbszer), mint a te írásodban.
Prológus:
Ha az ember kinézett, a hideg ellenére is elöntötte a melegség
apraja-nagyja
A Wilson-család háza üres volt, egyedül a nagymama, és az alig 5 éves James Wilson ücsörgött csak otthon, várva, hogy Mr. Mrs. Wilson megérkezzen.
körbe rohangálta - körberohangálta
Kicsi létére persze hogy imádta a hasát - Kicsi volt, persze, hogy imádta a hasát.
Most is egész csapda rendszert csapdarendszert tervezett felrakni a házban
mint egy hűséges kutya, aki hónapok óta nem látta a gazdáját, szaladt az ajtóhoz, és türelmetlenül várt
Kipp-kopp, kikopoh? - Kipp-kopp, ki kopog?
Halkabban, kicsim.
megmutatom neked, ki ő
Karácsonykor - Angolul nagybetűvel írjuk az ünnepeket, de magyarul azért ne szokjunk rá, mert még mindig helytelen.
meg volt beszélve, hogy kit hozunk haza
beteges fizikumu - fizikumú, mert hosszú ú a vége
megnézve, hogyan nyugszik a kislány
elindult a konyhába, hogy gyorsan előpakoljon mindent
James-szet Jamest nézte
testvér párokat - Egybe kell írni.
annyit álmodott róla, hogy lesz neki is egy majd
hát ébren vagy, kis Ravenna
Üdv a családunkban, kedvesem.
megfogta James kezeit is, és együtt bevonultak a konyhába, elfogyasztani az első közös vacsorájukat.
1. fejezet:
Ám ekkor egy, még az ébresztő óránál ébresztőóránál is hatásosabb szerkezet el keltegetni
Gyerünk, Ravenna, ébresztő
Őszintén, lassan vissza sírtam visszasírtam az egyetemet.
egy-két előadást
De most, hogy dolgoztam, ezt nem tehettem meg.
képes lapokon - Egy szó!
szmog felhő - Úgyszintén egybeírandó!
beakarsz jutni valahova - Legtöbbször az igekötőket baltázod el. be akarsz jutni valahová
Azt, hogy itt lakhatok
és persze el küld elküld a picsába
ruhás szekrényemhez ruhásszekrényemhez léptem
Na meg persze, az én példaképem is
Bár csak Bárcsak tudnám, hogy mit.
majd, hogy kicsit jobban érezzem magam, egy kis sminkkel is javítottam magamon
Miután mindennel végeztem, szemeztem a saját tükörképemmel, majd fújtam egyet.
egy hamar - Egyhamar egy szó.
nyak mozgatás - Egybeírandó.
Amikor legutóbb itt járt, úgy nézted a fenekét
majd a szemeimbe nézett, miközben elpirult - Belenézett a saját szemeibe? Az igen!
jól esne neki - jólesne neki
lelki állapotban voltam - lelkiállapotban voltam
Amikor megtudtam, hogy asztmám van, megijedtem.
abba hagyom abbahagyom a dohányzást.
tönkre tettem tönkretettem a tüdőmet
de így se volt ritka, hogy rohamaim legyenek
Kelly pedig azonnal megfordította a táblát
mindig ugyan azt ugyanazt rendelték
Egyből oda nyúltam és felvettem, és érdeklődve füleltem. - Egyből odanyúltam, hogy felvegyem, és érdeklődve füleltem.
mint egy profi tele marketinges telemarketinges, de a hang, ami beleszólt, eléggé meglepett
egyszer össze szedtem összeszedtem a bátorságom
és könnyen össze barátkoztunk összebarátkoztunk
vizsga időszakban - Vizsgaidőszak egy szó.
Nagyon jól vagyok, kis holló, megdobogtatta a hájas szívem, hogy hallom a hangod.
Mondd csak, te vagy a vezetője a kávézónak?
szék pakolását - Székpakolását, egybe.
mondd el
elakart el akart kezdeni forgatni
vissza vonta - Visszavonta egy szó.
forgató könyv - Forgatókönyv szintén.
Ha tudnám, mire
fogas kereke - Fogaskereke egybeírandó.
Nem is tudom, mikor láttalak ilyen izgatottan izgatottnak.
fizetés napod - Fizetésnap egy szó.
Szóval el tudsz menni, vásárolni.
De, szigorúan ruhát!
Hogy hogy Hogyhogy ezt a kávéházat nézte ki?
Szerinted van Angliában másik gótikus kávézó, baba?
Gondolom, mivel a film is a gótikus stílust képviseli
olvasó próbája - Olvasópróbája, írd egybe, különben teljesen mást jelent.
2. fejezet:
Fájdalmasan felsóhajtottam, majd az oldalambra fordultam, kezemet párnának használva.
minden nőt, aki a közelében, van.
bátyussal nőttem fel ugye
hadd ne kelljen el mondani elmondani/elmondanom
nem szoktam csak úgy dobálózni a szexszel
és mivel hétvége van, nem jöttelek jöttem be kelteni.
Konkrétan rajta kaptam rajtakaptam azon, hogy
beindult benne a legjobb barátnő-reflex
Ez, kedvesem, nem férfi
úgy sem úgysem fogja megtalálni
pasi hiány - Pasihiány, egy szó.
Ezt tudom, kedvesem!
Úgy sem Úgysem fogom látni őt soha többet
vissza öleltem - Visszaöleltem, egy szó.
ugyan úgy - Ugyanúgy, egy szó.
Tudod, mit?
földszintre
lefogunk le fogunk szaltózni a lépcsőről
Tudod, mit fogunk csinálni?
Mikor legutóbb ezt kérdezte, elő rántott előrántott a háta mögül egy ouija táblát
hagy hadd ne kelljen elmondanom
vissza értem - Visszaértem, egy szó.
horror filmet - Horrorfilm, egy szó.
Nem...mit fogunk csinálni? - Látod a szóközhiányt.
ha nem tudnám, milyen vagy
A te hozzád tehozzád illő férfi
vissza tartja - Visszatart, egy szó.
De kivagyok én, hogy elrontsam az örömét. - Szerinted a 'ki vagyok' egy szó? És ez nem egy kérdő mondat kéne, hogy legyen?
egyből megfogjátok meg fogjátok találni a közös hangot
leakarod le akarod nyűgözni
ugyan olyan - Ugyanolyan, még mindig egybeírandó.
...vagy Bullterrier? - nNem kellett sokat
össze piszkítani - Összepiszkítani, egy szó.
mert, hogy - merthogy
ahogy betette a mancsát a házba, tört és zúzott
Azt mondom, a makacsságom
Hagy Hadd ne mondjam el, hogy már a fél álom félálom stádiumában voltam
majd amikor megláttam a kérdést, lefejeltem a kanapét
oda menni - Odamenni, egy szó.
a biztonságiak úgy védték, mintha valami őrült akarná megölni
Hát, ha minden igaz, hamarosan találkozni is fogtok - nézett rám szemöldök huzogatva húzogatva
Ez csak egy teszt, Quinny, nem jelent semmit
de megnézve azt a férfit
Kétlem, hogy ez bármit is rendesen "megmondana".
Ne mondd azt
olvasó próbákra olvasópróbákra, és meglásd, hogy vonzani fogod a férfi szemeket férfiszemeket
vissza öleltem visszaöleltem

3. fejezet:
Akár hogy Akárhogy is forogtam jobbra, balra jobbra-balra
kétségbe ejtő
- Kétségbeejtő, egy szó.
de egy kis masnin kívül, semmim se volt
egy-két lépést
le ellenőrizve
- Leellenőrizve, egy szó.
farmer gatya - Farmergatya, egy szó.
stáb tagokat - Stábtagokat, egy szó.
jól tudta, hol lehet a lehető legolcsóbban hozzá férni hozzáférni bizonyos dolgokhoz
Akár mennyit Akármennyit is eszek
szerintem meg lennél meglennél nekem.
fele annyira
- Feleannyira, egy szó.
Akkor még Kelly is odajárt oda járt
ahogyan megörökölte az egyik rokonától a kávézót, ő ott hagyta otthagyta az egészet, és neki látott nekilátott életet lehelni a régi épületbe
kivagyok ki vagyok én, hogy megmondjam, hogy kit szeressen és hogyan
jobb bókokat tudd mondani, mint eddig bármely férfi
Most mondd azt, hogy
oda érnünk
- Odaérnünk, egy szó.
Bár, mondjuk, ez nem rajtam fog múlni.
befogok ijedni
- Be fogok ijedni.
Az pedig, tekintve, hogy mindenki vad idegen vadidegen, nem fog bekövetkezni.
Mondani sem kell, hogy az egész várakozást végig izgultam végigizgultam.
egyetlen egy
- Egyetlenegy, egy szó.
még pedig - Mégpedig, egy szó.
Végül, pedig, amikor végre megérkeztünk a kávézóba, Kelly neki állt nekiállt kipakolni, úgy gondolta, hogy mindenkit megkínál majd kávéval, vagy teával, attól függ, hogy mit kérnek.
Bár jól tudtam, hogy a teát nekem kell készítenem, Kelly-nek nehezére esett
újra kezdtem
- Újrakezdtem, egy szó.
Angliában vagyok, istenemre, itt a tea szent!
Amikor elkezdtem dolgozni, még utáltam
ugyan ilyen kis csnegő csengő

haza szaladtam - Hazaszaladtam, egy szó.
Nos, kijött ki jött meg?
látom, készültél
bika erőset
- Bikaerőset, egy szó.
és szóltam Kelly-nek, hogy ezt ő csinálja
Persze, hogy én csinálom
horkantottam, vissza gondolva visszagondolva
Vagyis, gondolom, valami biztosan történt
égi meszelő
- Égimeszelő, egy szó.
vissza biccentettünk - Visszabiccentettünk, egy szó.
hogy menjek csak oda, megkérdezni tőle, mit kér.
bíztatóan
- Biztatóan rövid i.
vissza sétáltam - Visszasétáltam, egy szó.
egy nagyon barátságos kis kör volt a kávézóban, Kelly, pedig, mint egy őrkutya, figyelt arra, hogy más, civil ember ne jöjjön be.
Kellyvle Kelly-vel

és amikor csak tudtam, olvastam Wallander nyomozó ügyeit.
sas szemei
- Sasszemei, egy szó.
de hát dehát, nem igen nemigen tudtam rajta segíteni
Szerinted ez most jelent valamit, Kelly?
kukkantgat
pamacs kutyája
- Pamacskutyája, egy szó.
aki, amikor csak tehette, mosolygott és boldog volt
elakarja hitetni bennem az ábrándot, hogy egy olyan kaiberű férfi, mint Tom Hiddleston érdeklődik irántunk - el akarja hitetni velem azt az ábrándot, hogy egy olyan kaliberű férfi, mint Tom Hiddleston, érdeklődik irántunk
Sajnálom, Kelly, de ezt nem akarom elhinni.
könyvvel az ölemben
próbáltam csak Del Toroóra figyelni
Ahogy leesett a tantusz, rögtön felpattantam és azonnal az öreg nyakába vetettem magam
miközben csak az járt a fejemben, hogy mikor fel adtam feladtam, megtörtént a csoda
Szívesen, nagylány
Neki is köszönd meg szépen, hogy babysitterkedni bébiszitterkedni fog
Melyik repülővel menjek, hova és mikor? - nem tudtam sehogy se palástolni az izgalmam Sehogy se tudtam palástolni az izgalmam
és ha választottál, a szállásod helyétől függően hozz magaddal plusz dolgokat.
Egyéb iránt
- Egyébiránt, egy szó.
mindent megfogsz meg fogsz tudni idővel
Üdv a csapatban, Ravenna.
Ez esetben
- Ezesetben
tudod, mi az
szét röppent
- Szétröppent, egy szó.
De aznap este, én nem tudtam aludni.
4. fejezet:
olvasó próbánál - Olvasópróbánál, egy szó.
hogy legyen egy kis közös, csajos beszélgetésünk, itt, a kávézóban
kellett beszélniük
kellett promózniuk
Hozzá teszem
- Hozzáteszem, egy szó.
ki következtetni
- Kikövetkeztetni, egy szó.
Ne mondd
hozzá teszem
- Hozzáteszem, egy szó.
hozzá tett hozzátett egy lapáttal
így persze, hogy meg volt megvolt a közös hang
vissza fogottabb
- Visszafogottabb, egy szó.
Én lassan már három hónapja, Ravenna, pedig, ha nem számoljuk azt a pár napos kapcsolatát, akkor már két éve
majd megigazította a haját.
előre hajolt
- Előrehajolt, egy szó.
túl tettem túltettem magamat
tudjátok, az a tipikus bugyi tolvaj bugyitolvaj-fajta
sok fele sokfele kacsintgatott
Így békésen megbeszéltük, és hát külön váltunk különváltunk.
együtt érzését együttérzését kifejezve
bele esek beleesek a csapdákba
Most úgy is úgyis jössz velünk
tönkre menni
- Tönkremenni, egy szó.
A 4. fejezet elején, az írómodul kezdetével egy vonalban elfelejtettél a párbeszédben entert ütni, mikor kellett volna.
angyal szemeivel angyalszemeivel nézett rám
földre szállt földreszállt angyal
Majd el jön eljön a te időd is, Ravenna, meglásd - hümmögött Jessica is
hozzá szokhatott hozzászokhatott volna
mellett
szín csíkok
- Színcsíkok, egy szó.
le eshetett - Leeshetett, egy szó.
bárcsak lefényképeztem volna
nem az én hibám, hogy egy csajszis teadélutánra tetted be a lábad.
Nem tudom, nálatok, férfiaknál hogyan működik, nálunk így.
hogy azért még életben maradjon
Köszönöm, Ravenna
vissza ültem
- Visszaültem, egy szó.
feltűnően jól betudott be tudott kapcsolódni a nőies társalgásunkba
még mielőtt bármit is mondhatott volna, Jessica közbeszólt.
Örülök neki, azért, mert tudom
de belül gumi mackók gumimackók
össze szűkült
- Összeszűkült, egy szó.
kellett
nem igen nemigen hasonlítotok
John Snow
- Erre iszonyatosan harapok, ugyanis nagyon szeretem a karaktert, és a személyem elleni merényletnek érzem, mikor h-t írnak a nevébe, ugyanis az HAVAS JON, oké? (Ne vedd üvöltésnek, csa hangsúlyozni akartam, mert ismétlem, rettenetesen magamra veszem, ha elírják a nevét.)
vissza loptam - Visszaloptam, egy szó.
megcsóválta a fejét
az intézet helyett egy családnál kelsz és fekszel
Az egyik haverjával meg is szakította a kapcsolatot még nagyon régen
Gyere, papó, ülj le
olvasó próba
- Olvasópróba, egy szó.
végig húgyozta - Végighúgyozta, egy szó.
de hidd, el, tetszene
és azt hiszem, negyedszer halt meg ugyan ott ugyanott
nem igen nemigen
Amikor meg te vagy a soron, úgy játszol
össze pisilt
- Összepisilt, egy szó.
össze rezzentem - Összerezzentem, egy szó.
Majd amikor letette, egy kis ideig néztem magam elé
vissza léptem
- Visszaléptem, egy szó.
egyébiránt el vagyok elvagyok én magamban
Hát, miközben te kint beszéltél, nem tudom, kivel, Tom gyakran pillantgatott rád.
gondolom, ez vonzotta a figyelmét, vagy nem tudom
és amikor rólad kérdeztem, össze zavarodott összezavarodott egy kicsit
Azt, hogy eltudna el tudna-e képzelni veled bármit is. - fFelnevettem, majd szórakozottan megforgattam a szemeim szórakozottan.
Persze, hogy össze zavarodott összezavarodott
a kezembe vettem a csészémet, és megnéztem a benne lötyögő teát.
mikor kérésemre elismételte, azonnal lehunytam a szemeim, és a fejemet is lehajtottam, hagyva, hogy a hajam előre omoljon előreomoljon, ezzel pedig eltakarja a piruló arcomat.
ha megakar meg akar ismerni
Bánatomra, hétvégén ki kell porszívóznom
Az is jobb, mint a semmi, nem? - sSzívem szerint rá vágtam rávágtam volna, hogy hát, nem, nem jobb, mint a semmi.
Mondjuk, sokan voltunk így, de én kifejezetten megalázónak éreztem.
mire felkaptam a rongyot, amivel az asztalt törölgettem, és hozzá vágtam hozzávágtam 

sikerült el kerülnie elkerülnie a mocskos tisztító eszközt tisztítóeszközt
vissza nyomta
- Visszanyomta, egy szó.
vissza tértünk - Visszatértünk, egy szó.
elakartam el akartam pakolni
bevásárló listát
- Bevásárlólistát, egy szó.
5. fejezet:
össze szedetten
- Összeszedetten, egy szó.
vak sötétben - Vaksötétben, egy szó.
csoda eszközömet - Csodaeszközömet, egy szó.
SA szívem erősen kalimpált a mellkasomban, szinte kiütötte bordáimat a helyéükről
megtudok meg tudok úszni
egy-két SMS
baba jelmezben
- Babajelmezben, egy szó.
mű pisztollyal - Műpisztollyal, egy szó.
De most, hogy megnéztem, az lehet, hogy nem is mű pisztoly műpisztoly.
Jaj, James, vigyázz magadra, kérlek.
csípő műtétet
- Csípőműtétet, egy szó.
fűrészelni, és kalapálni kezdték a csontot
oda kaptam
- Odakaptam, egy szó.
megnyugvásomra, ez volt a helyzet
rém történetet rémtörténetet hallottam az ilyenekről,. Jobb félni, mint megijedni
mert gyakori név. - aAz üzenet felénél újra elkapott a sokk
golf ütő
- Golfütő, egy szó.
Hogy hogy - Hogyhogy, egy szó.
hosszú lesz az út. - eErős ingert éreztem arra, hogy megforgassam a szemeimet
Ugyan ezt
- Ugyanezt
most te jössz! - mMegkönnyebbültemn szuszogtam
kiakarnak ki akarnak szedni
golf ütőt
- Golfütő, még mindig egy szó.
annyira érdekfeszítő. - mMiközben a válaszomon dolgoztam
amit láttam, és az, hogy mennyire figyeltek a beteg minden egyes mozdulatára.
akinek a fejébe vágták az eszközt, ugyanis tele volt élettel
egyetlen egy
- Egyetlenegy, egy szó.
ami legalább agy zsibbasztásnak agyzsibbasztásnak jó volt
kellett
Legalább attól nincs kedvem meghalni. - eErősen elgondolkoztam, hogy vajon szabad-e ilyet írnom.
úgy sem
- Úgysem, egy szó.
le fog szakadni az ég. - nA nyelvemre kellet harapnom
magammal rántani. - tTalán túl nyíltra is sikerült

nem fog az arcomba röhögni...ugye? - Látod a szóközhiányt.
fekete-fehérben
Annyi minden van itt kint, Ravenna, nem szabad az esőt látni, mikor az égen van a szivárvány. - eElmosolyodtam.
vagyis, leakartam le akartam tagadni, hogy létezik szivárvány
át neveted átneveted az egész napot
és a medencébe öntötték? - bBekapta a csalit
biztos vagyok benne, hogy az is James ötlete volt
Nem tudom, mire kereshetett Amazonon, hogy erre lelt
ebbe fektette a pénzét. - éÉn magam már semmin sem lepődtem meg
felül múlni
- Felülmúlni, egy szó.
mellette. - fFelnevettem
kellett
odahaza. - nem tudtam egyszerűen mást írni erre Erre egyszerűen nem tudtam mást írni.
Szólj, tényleg, ha sokat kérdezek, csak érdekel. - mMár megint én voltam a téma. Vissza akartam kérdezni, pont úgy, ahogyan percekkel ezelőtt is tettem, de most nem tudtam volna olyan ügyesen megoldani ezt, hiszen Tom, világ életében világéletében itt élt, Angliában, így hülyeséget lett volna megkérdezni tőle, hogy "és te miért laksz ott, ahol eddig is?".
fel vettek felvettek arra a szakra
vissza bújok - Visszabújok, egy szó.
Jó éjt, Mr. Hiddleston. - mMiután mindezt elküldtem, úgy döntöttem
félre léptem félreléptem volna a lépcsőn
össze gömbölyödve
- Összegömbölyödve, egy szó.
álom manó - Álommanó, egy szó.
még egyre - Ebben a szövegkörnyezetben azt kéne írni, hogy még egyhez.
nem akartam megbántani a barátnőmet, így leküldtem ezt az adagot is
megakarta meg akarta számolni
de gyorsan össze cipzáraztam összecipzáraztam inkább a bőröndöm
össze húztam összecipzáraztam magam
taxi sofőrrel
- Taxisofőrrel, egy szó.
oda lépdeltem - Odalépdeltem, egy szó.
sport táskát - Sporttáskát, egy szó.
anyós ülésre - Anyósülésre, egy szó.
érzelem mentesen - Érzelemmentesen, egy szó.
vissza pillantó visszapillantó tükör
egyetemi körülmények között. - iIzgatottságom nagy részben valójában félelemből állt.
De a gondolat, hogy sokan ott lesznek a hátam mögött, legalább megnyugtatott.
az taxit
régi módi
- Régimódi, egy szó.
Első sorban - Elsősorban, egy szó.
pasztell sötét zöld sötétzöld
francia ágyon
- Franciaágyon, egy szó.
Na meg a párna éis elég terebélyesnek tűnikt hozzá.
mellett

éjjeli szekrény - Éjjeliszekrény, egy szó.
olvasó lámpa - Olvasólámpa, egy szó.
Furcsa mód - Furcsamód, egy szó.
kitudja ki tudja, hány ember meztelen testén ment már át ez a szerencsétlen anyag
nem igen
- Nemigen, egy szó.
ilyes fajta - Ilyesfajta, egy szó.
eltudom el tudom viselni
akármennyire is "próbálkozott", nem tudott túl sok helyet elfoglalni
négy személyes
- Négyszemélyes, egy szó.
hozzá illő hozzáillő, kényelmes székekkel
persze, hogy volt egy
turmix gép
- Turmixgép, egy szó.
találtam meg az edényeket, és a tányérokat.
Disney-féle
kijöhetek egy kicsit elmélkedni, vagy olvasni
át keltem átkeltem volna az úton
neki szambázzak nekiszambázzak valakinek
aki nekem ütközött, nem kicsit megjárta
Kellett
Haén Ha én mobillal képes vagyok
bevásárló központot bevásárlóközpontot is
ahova betértem, egy kicsit nézelődni
sötét zöld sötétzöld színűt
persze, hogy hamar hagyott el ilyenkor a fény
nem hogy nemhogy halkult volna
hogy megtudjam, ennek mi az oka
lenézve láttam, hogy egy hatalmas Német német juhász akaszkodott rám
- A nemzetiségeket sem írjuk nagybetűvel.
kétségbe esetten - Kétségbeesetten, egy szó.
jobbra-balra
Ha ugyanis ott találom magam, biztos, hogy ennyire se fogom tudni megvédeni a testem.
ami csak tőlem tellett.
szét feszíteni
- Szétfeszíteni, egy szó.
állkapcsát
megleszek, uram
Végül e azért is zsebre vágtam.
körbe táncoljanak
- Körbetáncoljanak, egy szó.
magam is letudtam le tudtam volna kezelni
Egy Német német juhász
figyelem elterelésképpen
- Figyelemelterelésképpen, egy szó.
menedéket találni magamnak, és legfőképpen a gondolataimnak
Üzenet jött, Tomtól
neki láttam
- Nekiláttam, egy szó.
És ne értsd félre, nem azért elemeztem ki ilyen alapossággal minden hibádat, mert annyira szarul írnál, hanem épp azért, mert nagyszerűen, tehetségesen írsz, és nagyon szeretném, hogy egy ilyen pazar írásnak a helyesírásába se lehessen belekötni. (5/1)
9. Hitelesség, történetvezetés. Megfelelően zárod le a fejezeteket, úgyhogy a történetvezetéseddel semmi gond. Hitelesség terén is csak egyetlen dologgal van problémám. Amikor Ravennában először felmerül, hogy Tom érdeklődik iránta, rögtön azzal a szöveggel hessegeti el, hogy egy olyan ember, mint Tom, biztosan nem nézi ki magának pont őt. Ez f*szság, már bocsánat. Úgy áll hozzá, mintha egy félisten lenne, épp ezért semmi köze nem is lehet hozzá, pedig a híres színészek ugyanúgy emberek, mint mindenki más. Nem kell a hírességeket egy másik állatfajként kezelni, oké? (5/4)
10. Ötletesség, egyediség + trailer, függelék, stb. Trailered nincs, ami engem nem zavar, szerintem nincs rá szükség. A függeléked - vagyis a fun corner - frenetikus, még sosem láttam hasonlót, csodás ötlet volt. A blogod bővelkedik egyedi tartalomban; ide tartozik a zseniális fülszöveged, a rendezett oldalaid, a csodás prológusod, a sziporkázó alapötlet, a tehetségre utaló kivitelezés, a helyleírásaid, a párbeszédeid, Ravenna karaktere, a stílusod és a szókincsed. Még felsorolni is borzasztó; hogy lehetsz ekkora zseni? (5/5)

A tartalom összesen: 75/61 Rengeteg olvasás, és a fejezetek átolvasása közzététel előtt! ;)


Ajánlom...
Főként a Tom Hiddleston-fanoknak, de mindenki másnak is, aki egy nem mindennapi lelkivilággal és gondolkodásmóddal megáldott főhősnő, Ravenna szemszögéből akarja nyomon követni egy fiatal, diplomás dramaturg karrierjét, aki Londonból Kanadába kerül, ahol talán nem csupán egy fényes karrier, hanem élete szerelme is várja. A blog külön azoknak íródott, akik Guillermo del Toro rajongói, és imádják a brit pasikat is.


Elnézést, hogy olyan részletességgel elemeztem a fogalmazásodat és a helyesírásodat, mint minden mást összesen sem, de tényleg nem tudtam más hibát találni a blogodon, és mégiscsak akartam valamiről írni, ami segíthet neked a fejlődésben. És nem is azért tettem így, hogy cikizzelek a hibáid miatt, hanem azért, hogy javítsd ki őket, mert ha én rászántam ennyi időt, akkor a saját blogod átjavítására te is rászánhatsz. Tudom, nem szoktam ilyet írni, de mostanában nagyon nem kapok visszajelzéseket a többórás munkával megírt kritikáimért, és nagyon örülnék, ha kivételesen valaki hajlandó lenne megfogadni legalább egy részét annak, amit összehadováltam.
Az egyetlen, az igazi, a legkegyetlenebb, a legromlottabb, a legjavíthatatlanabb, a legreménytelenebb, legőrültebb, legégetnivalóbb Nessa randalírozott. Ciao! :)
U.I.: Olvastam a chatben. Őszinte részvétem, tényleg. Tudom, hogy ez semmit nem jelent, főleg nem egy vadidegentől, de azért le akartam írni.

2 megjegyzés:

 1. Üdvözlet!
  Először is wow. Ilyen hosszú és építő kritikát még nem igen kaptam, és alig bírtam átrágni magamat a sorokon, az pedig főleg meglepett, hogy ezt így egyenként kiszedegetted, és leírtad. Úgy értem úristen, a türelmeddel meglehetne tölteni egy csarnokot, és úgy is maradna benned!
  Köszönöm szépen azt a tiszteletet, amit így ezáltal kaptam, hogy ennyi időt rám és a blogomra szántál, és igyekszem megfogadni a tanácsaidat és fejlődni, és sajnos egy kicsit azért a Word-re is mutogatok, mert hajlamos átvágni engem, mikor éppen javítom a fejezeteket.
  És neeeeem, nem tartalak "szánalmasnak" amiért nem futottál össze Tommal, sokan nem ismerik, és ez így is van rendjén, én például a 5SOS banda egyik tagját se ismerem, ami valljuk be, ebben a korban kicsit """gáz""".
  Köszönöm még egyszer hogy ennyi időt szántál rá, és a részvétedre is, jól esik, még ha idegen embertől is jött. Valaki órája megáll, viszont a többieké megy tovább, nem lehet örökre gyászolni. Remélem, hogy az írás, mint mindig most is kisegít ebben az időszakban.
  Még egyszer köszönet a hihetetlenül jó, építő kritikának.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Üdv!
   Én köszönöm a bizalmat, hogy tőlem kértél kritikát, megtiszteltetés volt! :) Fel is iratkoztam a blogodra, nagyon várom a folytatást. :)
   Örülök, hogy így gondolod, jómagam imádatom tárgyaitól eltekintve senkit nem ismerek, aki etalonnak számít, ami szintén sokak szerint """gáz""", de ez van. :D
   Nagyon igazat adok neked, és kívánom, hogy az írásban megtalálj mindent, amit máshol nem tudnál!
   xx Nessa

   Törlés