2016. július 4., hétfő

Dominique blogja

Hát, március 4 óta is eltelt egy kis idő... de csak egy kicsi. Egészen pontosan 4 hónap, ha jól számolom (amúgy véletlen, hogy pont 4-én publikálom a kritikát; ma szállt meg az ihlet, hogy végre befejezzem a csonka, illetve teljesen üres pontok kidolgozását).
Utálom, hogy majd' minden bejegyzésemben olvashatjátok a nyavalygásomat meg a bocsánatkéregetéseimet,  de, mivel egy átkozott lusta természettel lettem megátkozva, kötelességemnek érzem leírni, hogy: köszönöm, istenem, nyár van..!
Na jó, lenyugodtam. Ezzel azt akartam mondani, hogy nyáron igyekszem majd kevésbé lustulni. Mármint, nyilván egész nap lazsálni fogok, de azért a blogra és így a kritikákra is több időm lesz. Talán a verseny nyereményeit is sikerül még ebben az évtizedben elkészítenem - de nem ígérek semmit!
Szóval. A mai napon a blogon található 26. kritikát olvashatjátok. Végre valahára.

Szerzője: Dominique Know

A kinézet
1. A fejléc. Azt tudnám mondani, hogy egy ilyen jellegű blogon szerintem egyáltalán nem a külsőségek lényegesek, ezért nem állok neki egyesével kivetnivalót keresni minden pixelében. Olvashatóan rá van írva a blog címe, illik a blog színvilágához és hangulatához, és nem én leszek az, aki ennél többért kuncsorog. Magyarul semmi baj vele. (6/6)
2. A háttér. Egyszínű, passzol az összképbe. (2/2)
3. A bejegyzések és modulok háttere. Nem is kell mondanom, hogy imádom, hiszen feketék. (2/2)
4. A betűszín, betűtípus, betűméret. A szürke betűk tökéletesen olvashatók a fekete háttéren, a méreteikkel sincs baj, és a típus is a legegyszerűbb, de mindig az a legjobb választás. (3/3)
5. Az effektek. Tetszenek a menü effektjei, meg a kurzor-ráviteltől fehérre váltó bejegyzéscímek és a többi helyen aláhúzottá is váló linkek. Nem hiányolok semmit; a te blogodnak nincs szüksége csillagszórós kurzorra ahhoz, hogy mély benyomást tegyen az olvasóra. (5/5)
6. A modulok. Nézzük inkább alulról. A legnépszerűbb bejegyzéseket felsorakoztató modul sose volt a kedvencem, szerintem semmi értelme a legnépszerűbb írásaidat népszerűsíteni, azonkívül rengeteg helyet is foglal. Felesleges, és szerintem nem is hiányozna senkinek, ha levennéd. Ugyanúgy a Google+-profil. Ha az IG-fiókhoz ragaszkodsz, akkor én azt az információs dobozba linkelném, de te tudod. A Live Traffic Feed érdekes, meg minden, de véleményem szerint a te blogodhoz nem illik, és a sok elvett helyet hasznosabb, szükségesebb modullal is be lehetne tölteni. A Facebook-modul is túl nagy, ráadásul szélesebb, mint a többi modul, ezért kilóg a rendezett összképből. Ezt az oldaladat is linkelhetnéd inkább az infóboxba. A fülszövegszerűséget pedig rakhatnád sorkizártra, mert így nagyon rendetlen.
Na most, a sorrendről: a cseréket rakhatnád a gyakran olvasott blogok alá (utóbbi sem fontos szerintem), a feliratkozókat meg a chat elé.
Jelen állapotában a modulsávod szerintem túl hosszú, és sok fölösleges van benne, de ezen szerintem pár perc rááldozásával segíthetnél. (12/6)
7. Ötletesség, egyediség + könyvborító, stb. Borítód nincs, hála az égnek, és ez pontveszteséget sem jelent, elvégre plusz dolognak számítana. Amit így különlegesség-kategóriába tudnék sorolni, az az, hogy a chatet gondolatviharnak keresztelted, és a gyakran olvasott blogok listáját olvasónaplónak. És el ne felejtsem, hogy a fejlécről végre nem egy agyonhasznált szerencsétlen milliomos rongybaba néz vissza, és ez egy hatalmas piros pont. (5/5)
8. Az összhatás. Én a sötét dolgok és a fekete világában nagyon is otthon érzem magam, szóval nincs kifogásom, és nyugalommal tölt el, ha ránézek a blogodra. (5/5)

A kinézet összesen: 40/34 Csupán egy apró rendrakás a modulsávban. ;)


A tartalom
1. A cím. Hát... Tudod, mit, inkább mesélek. Valamikor régen föl voltam regisztrálva egy Cicanevelde nevű gyerekoldalra, ahol volt Újság is - oda boldog-boldogtalan írogathatott, amit akart, volt történetes, gyerekszájas, művészetes és cikkes kategória, meg még nem tudom, milyen; meg kellett adnod, hogy amit beküldesz, melyik. Az én időmben (magyarul amikor még naponta felnéztem oda) én is írtam folytatásos történetet, amit nem neveznék túl nagy mesterműnek, de nem ez a lényeg. Hanem az, hogy, ha benéztél a történetes kategóriába, minden harmadik agyszüleménynek az volt a címe, hogy XY naplója, X. rész. Mi több, a blogok között is több, a "napló" szót is tartalmazó című oldalt olvastam, láttam és kritizáltam már; kapásból beugrik több ilyen is - ráadásul a te másik blogodnak is benne van ez a címében; tudom, mert a másik blogomon rendeltél róla kritikát, és én fogom teljesíteni a rendelést (még ebben az évszázadban, remélhetőleg). Érted, hova akarok kilyukadni? Igen, tudom, hogy egy úgymond "mindenes" blognak nehéz olyan címet találni, ami minden, rajta megjelenő bejegyzésre illik, de szerintem te tudnál ennél egyedibbet is kitalálni. Az meg, hogy ez a napló épp egy senkié (még csak nem is a senkié; még az is jobban hangzana szerintem, mint az egy), az nagyon kúlnak hangzik - mert annak is szántad -, de valójában inkább klisés. Te kétségkívül nem hasonlítasz rájuk, és más értelemben sem neveznélek senkinek. (6/2)
2. A fülszöveg. Ha sorkizártra tennéd, tökéletes lenne. Komolyan. Nekem nagyon elnyerte a tetszésemet, főleg a cinizmus a végén, és helyesírási hibát sem látok benne. Hosszra megfelelő, a blog hangulatát előrevetíti, még a kép is tetszik, amit beillesztettél hozzá. Egy lapon sem lehet említeni pl. a 1D-fanfictionök fülszövegével, de a blogod nem ok nélkül tűnik ki ezek közül. (5/5)
3. Az oldalak. A sorrendjüket sikerült eltalálnod, azzal minden rendben. Az előszó nagyon bejön, tényleg összefoglalja a blog témáját, és magadhoz is hű maradtál vele. A kategóriafelhő részletezése nagyon előrelátó és ötletes dolog a részedről, és a címkék rövid leírása is frappáns. Csak az alfahím-képző éppenséggel kimaradt a sorból. A kedvencem viszont az író tükörképe, ami szuperül összefoglalja, amit az olvasónak tudnia kell rólad, mikor a blogon szemezget. Én sosem tudtam jó bemutatkozást írni (főleg, hogy a csekély számú éveimről nincs is sok érdemleges, amit le tudnék írni), emiatt irigyellek is érte. A rólam írták meg rendben van. (4/4)
4. A versek. Sosem tudtam jól verset írni, és irigylem azokat, akik képesek rá - köztük téged is. A hangulat, amit a verseid közvetítenek, pont az, amiben én a legotthonosabban mozgok. A kilátástalanság kifogyhatatlan kincsestár, ha verstémának választjuk...
Mániám, hogy a saját verses blogomon is mindig töltök fel képet a verseim mellé, néha csak random, néha olyat, ami tényleg kötődik az adott vershez. Neked is van ilyen a legtöbb versednél, ami nekem nagyon bejön. A verseid címei is tetszenek, mindig ötletesen választasz címet nekik (szóismétlés Nessától, level 99). A hosszuk is megfelelő, ilyen szempontból sikerült megtalálnod az arany középutat is, ami pedig nem könnyű.
Bár mindegyik vers hasonló hangulatú, mégis változatosak és érdekesek egytől egyig; még tanulságuk is van. Ügyes!
Kár, hogy csak ilyen röviden tudok írni ebbe a pontba, de szerintem mindent elmondtam, dicsérni meg nem kéne tovább. (10/10)
5. A bejegyzések. Még sosem találkoztam hasonló témájú bloggal, és ez a bejegyzésekkel sincs másként. Te nem pironkodsz, akármilyen témáról tudsz szókimondó véleményt alkotni és azt fel is vállalni, publikálni. Erre tökéletes példák az Alfahím-képzős bejegyzések, vagy akár a legújabb írásod, amiben egy örömlányt interjúvoltál meg. George R. R. Martin-rajongó vagyok, szóval nemigen van olyan téma, amibe bele tudnék pirulni (és ez nemcsak George-papa miatt van így, persze). Talán épp ez az oka, hogy nagyon közel állnak hozzám az írásaid.
A dalos bejegyzéseidtől elkezdve (amiket mellesleg imádok, a Szívhang a favoritom), a bölcs megfigyeléseket leíró levelesládás cikkeken át az informatív és lényegretörő, "közérdekű"-ként megcímzett bejegyzésekig mindent élvezet olvasni, még akkor is, ha épp mosott szar-hangulatban állok neki. Aztán ott van az Alfahím-képzős rovat, ami személyes kedvencem, hiába nem vagyok hím, főleg nem alfahím. Ebből is látszik, hogy te legalább nem finomkodsz, hanem férfiként bevallod, hogy azt tapasztaltad, a nőknek a pénzeszsák, bunkó, népszerű férfiak kellenek. És szerintem ezt akármelyik, őszintébb nőstény-egyed be is ismeri neked, hacsak nem sértődik meg azon, hogy ennyire lealacsonyítóan kezeled a nemét. És én szerencsére nem sértődök meg, mert nem vagyok képmutató (na jó, az önfényezésnek itt vessünk véget...). Több ilyen szókimondó pasi kéne.
Az olvasónaplós bejegyzések mutatják, hogy mennyire sokoldalú személyiség vagy, és ezt nyalizás nélkül állítom, félreértés ne essék. Ezt bizonyítja/alátámasztja, hogy a blogod változatos olvasmány; mindenki talál neki megfelelő bejegyzést. A Képkockák is azt mutatja, hogy rengeteg mindenben érzed otthon magad.
A Tört-én-elem bejegyzéseit olvasva tanúi lehetünk, hogy benned egy elmélkedő romantikus veszett el, aki ráadásul költő is - nemhiába hemzsegnek a jobbnál-jobb költemények a Vers-sorok címke alatt. Szerintem titkolod, de tolonganak a nők nálad. Tévedek?
De térjünk rá bővebben is Tört-én-elemre és az Elmélkedőre, amik amellett, hogy nívós munkákat sorakoztatnak fel, többet érdemelnek pár sablonos, dicsérő szónál. Az előbbiek közül a Nem azért, aki... a kedvencem, és szerintem, ha a többi, érzelmesebb hangvételűt nem is, de ezt biztosan megkönnyeztem volna, ha lenne szívem. De a Kérdőjel... is ilyen. Esküszöm, összeszorult a torkom, mikor elolvastam az utolsó sort. De A Farkas és a Virág is különlegesen megfogott, főleg a "csattanó" a végén, vagy nem tudom, minek nevezzem. A többi apró történet is figyelemreméltóan gondolatébresztő, nem is tudok rá jobb szót, pedig biztosan van.
És hogy mi a helyzet az Elmélkedővel? Imádom. Már rögtön a legrégebbi, ilyen címkéjű írásod megfogott, de a Majdnem szerelem volt valósággal berántott. Hiszen magamra ismertem benne, és szerintem sok más olvasód is. A Hazudj, ha tudszban találtam megint olyan tanulságot, ami közel áll hozzám, és egyetértek veled abban, hogy tökéletes hazugság nem létezik. A Ha rád kacsint a tükörképeddel is nagyon egyetértek, teljesen igazat adok neked mindenben, amit leírtál.
De fölösleges is lenne mindegyik bejegyzésről külön írnom, hiszen mindegyik zseniális a maga módján. Volt, amiben magamra ismertem, volt, amivel egyetértettem, volt, amit már átéltem, megtapasztaltam. És mindegyiket érdemes volt elolvasni, még azokat is, amikkel nem mondtál újat. Szóval köszönöm a rengeteg érdekes olvasmányélményt és azt, hogy egy férfi szemszögéből is megismerhettem azokat a dolgokat, amiket nem tudhattam volna meg másvalakitől (mert igen, örök szingliként nem sok férfiemberhez van közöm). (10/10)
6. Stílus, fogalmazás. Ne gondolj hülyének, de, mivel folyton bloggerinák írásait olvasom, ezért azonnal kiszúrtam, hogy te épp férfi vagy. Szerintem, ha a bátyám blogolna, akkor ő is hasonló stílusban fogalmazna, mint te. Épp ezért nagyon bejön a stílusod, köszönöm szépen. Helyenként kicsit összecsapott, de a fiúkra ez jellemző (nehogy megsértődj, csak tényként állapítottam meg, hogy ne kelljen lepontozzalak érte!).
Nem pont ehhez a ponthoz kapcsolódik, de ide írnám le, hogy az egyetlen problémád a tördeléssel van: egész bejegyzéseket legépelsz anélkül, hogy entert ütnél, és ez így nagyon zavaró, mert nemcsak követhetetlen, de egybe is folyik tőle a szöveg. (5/5)
7. A helyesírás, szókincs. Nem vagy jóban a vesszőkkel, de szembetűnő helyesírási hibáid nincsenek, ami már önmagában is elég nagy szó a legtöbb, általam kritizált bloghoz képest. És ha van is helyesírási hibád, amivel lusta voltam foglalkozni, akkor arra azt tudom mondani, hogy a blogod túl nagy volumenű ahhoz, hogy az ilyen apróságok bárkit is érdekeljenek.
A szókincsedet átlagosnak mondanám, de olvasásból sosem elég, szóval olvass! Úgy a vesszőket is jobban megismernéd, és a szókincsed is fejlődne. (5/3)
8. Ötletesség, egyediség + trailer, függelék, stb. Nem hiányolom a trailert, mert amúgy sem tartozik a kedvenc blogos mániáim közé (magyarul rühellem, hogy minden unalmas tucatbloghoz drámai, agyonhasznált gifekből összevagdosott "előzetest" kell gyártani), ezért épp örülök, hogy a te blogodnak nincs. Úgy meg főleg, hogy nem is történetes blogról beszélünk.
Függelékként értelmezem a kategóriafelhő leírását, mert végül is az. Fent már leírtam, hogy egyetértek ezzel az elemével a blognak, hasznos, és az eligazodásban is sokat segít.
Az egész blogod egy felüdülés a rózsaszínhátteres tucatfanfictionök után, amiknek a fejlécéről Harry Styles néz vissza rám a megbabonázóan zöld szemeivel (félreértés ne essék, Directioner vagyok, de a fanfictionök néha már megölnek), és szerintem ezzel mindent elmondtam. Onnantól elkezdve, hogy a fejléceden szereplő alaknak az arcát sem lehet kivenni - és nem is egy tucatmodell -, az összes versed egyedi és ötletes, a különböző egyéb cikkeidről és az Alfahím-Képző rovatáról már nem is beszélve. (5/5)

A tartalom összesen: 50/44 Egyedibb cím. ;)


Ajánlom...
Feltétlenül ajánlom azoknak a lányoknak/nőknek, hogy nézzenek be erre a blogra, akiket érdekel a világ egy férfi szemszögéből nézve, de máshonnan esetleg nem tudnak informálódni. Ritka manapság a hímnemű blogger, azt meg kell hagyni, a blog épp ezért egyedi. Akit érdekelnek a szókimondó, tanulságos írások az élet minden területéről, azok valósággal dőzsölhetnek ezen a blogon, szemezgetve a változatos témájú versek és a különleges cikkek közül.


Hű. Szeretnék végre szívből elnézést kérni a rengeteg késésért. Megtiszteltetésnek vettem, hogy pont az én véleményemet kérted ki - az enyémet, aki csak egy naiv, tapasztalatlan tinédzser lány vagyok. Ezért meg pláne hálátlanság veled szemben, hogy négy hónapon keresztül várakoztatlak, szóval tényleg ezer bocsánat. Még csak arra sem foghatom, hogy nagyon sok volt a kritizálandó anyag a blogodon, hiszen sosem voltak gondjaim a gyors olvasással, és valójában két délután rááldozásával el is olvastam már a blogodat hónapokkal ezelőtt, csak valahogy a kritika megírása elmaradt, és újra is kellett olvasnom mindent, mert sikeresen elfelejtettem, mit olvastam. Magyarul csakis az tehet a késedelemről, hogy egy lusta disznó vagyok. It is known.
Azért remélem, nem csalódtál, igyekeztem a hullaságom ellenére is valami értelmeset kipréselni magamból - őszintén remélem, hogy sikerült. Ha nem, akkor azért is elnézést. És a rövid kritikáért is. Mindenért elnézést.
Güle güle!
Nessa

4 megjegyzés:

 1. Nos, így kellene kinéznie az összes kritikának... Ja igen, én vagyok Dominique, csak a google profilomon kicsit más művésznéven futok.
  Egy kicsit meg kell, hogy védjem magam, mert olvasás terén nem állok rosszul és el kell mondjam, a Trónok harca (hatalmas fan vagyok! Sokakkal ellentétben az abszolút kedvenc karakter nálam Tyrion) teljes sorozata itt áll a polcon elolvasva több más művel együtt. Annyira, de annyira elkezdenék belefeledkezni a gépelésbe és a Sárga Garnizon és Rejtő Jenő számomra abszolút etalonnak számító munkásságán keresztül eljutni Alan Dean Foster egy-egy számomra legendának számító klasszikusát érintve James Bannon Beépített huligánjáig, de most... STOP! Chill out bro'!
  Mindenesetre köszönetet mondanék, hiszen olyan kritikát kaptam, amit végre tényleg, igazi nagybetűs kritikának lehet nevezni. :)
  Tehát köszönöm.

  Dominique Know a.k.a Pedro Sierra


  Ui.: A vesszők fognak egyszer a sírba vinni... :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a bókot, igyekszem. :)
   Ó, én kérek elnézést a baklövésért, és bocsánat, hogy megsértettelek! Pacsi! Én is imádom Tyriont. 6. évadot már végignézted? Imádkozzunk együtt, hogy a Winds of Winter még ebben az évtizedben megjelenjen!
   Én köszönöm, és további sok sikert kívánok! :D
   xx Ness

   Törlés
  2. persze, ahogy kijön, mindig nézem eredeti nyelven :) elég durván függő vagyok :D

   Törlés