2015. december 21., hétfő

HDawn blogja

Pontosan mikor is kérte tőlem HDawn a kritikát a blogjáról? November 8-án. Most hányadika van? December 21... Nagyon sajnálom a rengeteg időhúzást, tudom, lusta disznó vagyok, meg minden, de azért remélem, a kritika hasznos számodra. És, félreértés ne essék, nem a blogod végigolvasása tartott eddig, hanem az a másik, ötmilliárd dolog, amit csinálnom kellett mostanáig.

Szerzője: HDawn

A kinézet
1. A fejléc. Egyszerűen lélegzetelállító. Tökéletes felbontású, gyönyörű, elgondolkodtató, egyedi, különleges, és még sorolhatnám. Az idézet a sarkában nagyszerű, és imádom, hogy, amikor olvasok egy fejezetet, akkor ugye a fejléc gördül a szöveggel együtt, így olvasás közben is mindig láthatom az idézetet. A címet ráírhattad volna kicsit szürkésebb, kevésbé kitűnő színnel, mert így túlságosan elüt a környezetétől, de engem ez sem zavar, azért is megadom a maximum pontot, mert a fejléced mesés. Tetszik, hogy a fejléc a szilánkokra, az összetört üvegre összpontosít - mert mi másról szól a történet, mint az összetört és véres vagy épp összeforrt szilánkokról; emberekről? (6/6)
2. A háttér. Egy, a Véres Szilánkokhoz feltétlenül passzoló, szerintem gyönyörű vörös árnyalat. (2/2)
3. A bejegyzések és modulok háttere. Ezeket szerintem nem kell kifejtenem, mert szintén tökéletesek. (2/2)
4. A betűszín, betűtípus. Az egyszerű, olvasható betűtípusok híve vagyok, így megnyugvást hozott, hogy a mindig sorkizártra állított írás egy letisztult, alapértelmezett betűtípussal íródott. A színével már nem igazán értek egyet, de nincs ötletem, milyen legyen, hogy jobban nézzen ki. Talán a bejegyzések szövege lehetne a háttérrel megegyező vörös? Lehet, hogy akkor meg olvashatatlan lenne. Szerintem a fehérrel járnál a legjobban, hiszen a rövid leírás, a fejlécen a cím és az idézet szintén fehér. (3/2)
5. A modulok. Valakinek, aki ebben a pillanatban tévedt a blogodra, úgy tűnhet, hogy túl sok modulod van, és elsőre én is ezt gondoltam, de jobban megnézve egyik sem fölösleges közülük. Én a blogarchívumot a versenyek képei és az archívum felé tettem volna, mert így túl sokat kell érte görgetni, a rendszeres olvasókat meg a chat elé. Ettől eltekintve semmi bajom velük. (12/11)
6. Ötletesség, egyediség + könyvborító, stb. A két történet könyvborítója (mert, gondolom, a képek a két történet fülszövegei előtt, azok) szép, gondolom, te készítetted őket. Egyedinek tartom a szilánkos fejlécet, meg az idézetet a fejlécen. (5/5)
7. Az összhatás. Szerintem a blogodra tévedő a történettől is ugyanazt várhatja el, amilyennek a kinézetét látja, és ez egy nagyon jó dolog. Ha a design nem ilyen lenne, akkor az olyan lenne, mint, amikor egy horrorsztorinak rózsaszín designt csinálnánk. (5/5)

A kinézet összesen: 35/33 Csak, mert igyekeztem azért valamennyire szigorú lenni. xD


A tartalom
1. A cím. Utálom, hogy nem találtál ki a blognak is valami olyan egyedi címet, mint a két történetnek. Olyan kiábrándító, hogy ugyanaz a cím, mint a felhasználóneved, mert a két különálló történetnek is csodás címet adtál, tehát képes vagy szép címet kitalálni, csak azt gondoltad, hogy nem adsz a blognak címet, mert különböző történeteket publikálsz rajta úgyis. Ezért inkább áttérnék az Összeforrt Szilánkok és a Vörös Szilánkok címére. Mindkettő hihetetlenül találó, figyelemfelkeltő, érdekes és egyedi. Nem tudom, milyen sztorikat tervezel még írni a blogodra, de, ha azoknak a címében is benne lesz az, hogy Szilánkok, akkor átnevezhetnéd a blogot Szilánkok-nak, vagy valami. (6/6) nem a HDawn-ra, hanem az Összeforrt Szilánkok és a Vörös Szilánkok címére
2. A fülszöveg. Mindkettő történet fülszövege frappáns, figyelemfelkeltő, érdekes, csupán pár apróbb helyesírási hibát találtam bennük. Pirossal jelölöm őket. Mikor betoppant az életembe egy régi, és egy új barát, eljött az ideje, hogy végre abbahagyjam az első nagy csalódásom által okozott okozta sebek nyalogatását. Az egyikük kedves, kivételes énekes, akiért a csajok odavannak, attól a pillanattól kezdve, hogy megjelenik a színpadon. A másikuk pénzért árulja a testét, sportot űz a piszkálásomból, és próbálja ledönteni a gondosan magam köré húzott falakat. Mindketten azon fáradoznak, hogy újra tudjak hinni magamban, a kapcsolatokban, és, hogy felfedezzem, az érzékiség ott lakozik minden porcikámban. Ehhez csupán a megfelelő társat kell megtalálnom, aki előcsalogatja a tűzben izzó énemet. Csak nehogy megégessem magam...
És a másik: Mit teszel, mikor úgy érzed, az életed darabokra törik? Mikor kiderül, hogy valaki, akit mindennél jobban szeretsz, végül szerelmes lesz… de nem beléd. Mondjuk, hazaviszel egy elképesztő fiút, és hagyod, hogy újra felforgassa a világodat? Én így tettem, és ráébredtem, hogy a fájdalom könnyebben múlik, ha van melletted valaki, aki szeret, és, persze, ha sokat szexeltek… nagyon sokat.
Imádom mindkét fülszöveget, különlegesek, jól vannak megírva; akár egy kiadott regény hátán is viríthatnának. (Persze, a vesszőhibák nélkül.) (5/4)
3. Az oldalak. Nagyon megfogott, hogy milyen ötletes vagy az oldalak tekintetében. A 'Vélemények a blogról' egy hagyományos, kritikákat összegyűjtő oldalnak felel meg, de a 'Zenék a történetben'-hez hasonlóval eddig még csak egy blogon találkoztam, és ott sem másolták ki az adott bekezdést, amiben szerepelt a dal, szóval elismerésem! Arról már nem is beszélve, hogy külön szereplős és fejezetes oldalt csináltál a két történetnek - előbbihez gyönyörűen összeírtad a szereplőket és még idézetet is másoltál hozzájuk a történetből, utóbbihoz pedig a történet fülszövegét is beraktad, ami tetszik. (4/4)
4. A prológus. (0/0)
5. A történet. Én komolyan nem tudom, hogy írjam le, mennyire megfogott. Még sosem olvastam hasonlót, és bevallom, elsőre előítéletes voltam. Eddig sem volt bajom a melegekkel, csak az ő testi együttlétük megjelenítésétől ódzkodtam, de kellemesen kellett csalódnom! Szépen írod le a szexjeleneteket, és, úgy általában véve, minden mást is! A történet hihetetlenül egyedi, még sosem olvastam hasonlót, és iszonyúan tetszett! Szokásom elolvasni a kritizált blog esetleges addigi kritikáit; a tiédnél is megtettem, és olvastam, hogy az egyikben a szürke ötven árnyalatához hasonlítják a történetedet. Nehogy elhidd! Az 50 a lehető legmanipulatívabb, nulla tartalmú, csak a média által felpumpált kupac hányadék, a te blogodnak viszont egyedi, tanulságos, nagyszerű története van. Nem zavar, hogy a VSz tele van szexszel, mert üzenete és szerethető karakterei vannak. Esküszöm, napközben, mikor folyton újra és újra félbe kellett hagynom valamiért az olvasást, amint lehetett, folytattam, mert nem bírtam nélküle. Egy-egy fejezet végén hasonló volt a helyzet: nem bírtam megállni, hogy azonnal a folytatásra klikkeljek. Nem tudom, annyira megszerettem a blogodat... Nem pontozom külön az Összeforrt és a Vörös Szilánkokat, mert mind a kettő tökéletes. (Egyébként én nem tudtam, hogy ezek egymáshoz kötődő történetek, ezért az előbbit olvastam el először, az utóbbit meg utána, de így is fantasztikus élmény volt.) Alapötlet: (10/10) Kivitelezése: (10/10)
6. Leírások, párbeszédek, a karakterek. Leírásokra nem emlékszem, de nem is hiányoztak úgy igazán (persze, pontot ettől még kell levonnom miattuk, mert a karakterek külsején kívül nem sok mindennek írod le a kinézetét). A párbeszédek hihetőek, érdekesek és fordulatosak. A karaktereid kidolgozottak, élők, látszik, hogy tényleg mozognak a sorok között, el tudom őket képzelni. Az egyetlen dolog, ami zavart velük kapcsolatban, hogy mindegyik szexi. Nincs köztük egy ronda vagy csúnyácska, mindenki észveszejtően dögös, csodás illatú és igéző pillantású. Lou-tól ájuldoznak a pasik, Oliver-től rajongók százai olvadoznak, Kade-nek már az illatába bele lehet őrülni, Aaron olyan, akár egy angyal, Elden-ről, Nadről és Ricky-ről már nem is beszélve. Én meg, ha kimegyek az utcára, szembejön egy sörhasú, borostás, középkorú férfi, egy vézna, pattanásos srác meg egy nyolcvanéves, kedves kinézetű néni. Hol van ez a rengeteg dögös pasi? (15/11)
7. Stílus, fogalmazás. Imádom a fogalmazásodat. Annyira egyszerűen, mégis szépen írsz! (5/5)
8. A helyesírás, szókincs. Elvétve, már nem is emlékszem, hol találtam olyan hibát, hogy nem tettél vesszőt, ahova kellett volna, de ez senkit nem érdekel. Ami többször előfordult, hogy a gondolatjeleket a mondaton belül nem jól használtad. Ahogy te írtad: Még nem álltam készen, hogy bevalljam neki, tegnap este elszalasztottam, - pontosabban fogalmazva elüldöztem – ezt a lehetőséget. Ahogy kéne: tegnap este elszalasztottam  pontosabban fogalmazva elüldöztem  ezt a lehetőséget. Igen, ide most pont nem is kéne a vessző, de akkor egy saját példa, szemléltetés végett: "Szeretem a csokit  nagyon , de az étcsokit nem." Hű, de erőltetett példa, de azért érted, nem? A vesszőt, ha kell, sosem a gondolatjel elé tesszük ki. A szókincsed meg hibátlan. (5/5)
9. Hitelesség, történetvezetés. Fent már említettem, hogy egy fejezetnek mindig úgy vetsz véget, hogy feltétlenül rákattintsak a következőre, annyira érdekeljen a folytatás - és ez egy nagyon jövedelmező tulajdonság. A hitelességről még azt az egy dolgot, ami csak átfutott az agyamon: miért meleg minden második szereplő? Nincs bajom a homoszexuálisokkal, de csak a történet szempontjából zavart, hogy az ÖSz hat hímnemű szereplője közül csak Oliver és Nad, azaz csupán ketten heterók. A VSz-ban meg kettőből kettő meleg pasi. Szerintem itt az ideje, hogy behozz pár férfi karaktert, akik nem melegek. (Nem homofóbságból, hanem egyszerű hitelességi kérdésből.) (5/4)
10. Ötletesség, egyediség + trailer, függelék, stb. Egyediek a címek, a nagyszerű fülszövegek, a különleges oldalak, a csodás történet, a hihető karakterek, a szép fogalmazásod... Szerintem nincs mit mondanom. (5/5)

A tartalom összesen: 75/69 Most ez a szám ide miért kellett? xD (Biztos érted. xD)


Ajánlom...
Ezt a történetet mindenkinek, akit érdekel egy egyedi, erotikus és romantikus történet, szerethető karakterekkel és hihető cselekménnyel, szépen, igényesen megírva, ízléses szexjelenetekkel fűszerezve. Engem az egyes karakterek fejlődése fogott meg a legjobban, na meg az, hogy mindig alig várom, hogy olvashassam a következő sort, mert egyszerűen függővé tesz.

2 megjegyzés:

  1. Szia! Köszönöm a kritikát, semmi gond, hogy most lett kész, természetes, hogy nem ezzel foglalkozol éjjel-nappal. Örülök, hogy 10. feliratkozóként köszönthetlek a blogomon. :) Remélem a folytatás is tetszeni fog. Szeretnék valami címet adni a blognak, talán HDawn stories lesz, vagy nem tudom. Arra a kérdésre, hogy: "Hol van ez a rengeteg dögös pasi?" azt kell válaszolnom, hogy a kitalált történetekben, regényekben :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én köszönöm a bizalmat, hogy hozzám fordultál! :) Alig várom a folytatást!
      Á, pedig már örültem, hogy van esélyem találkozni néhány dögös pasival, de akkor csak regényekben és történetekben élnek... XD

      Törlés