2015. június 30., kedd

Szimy blogja

Nagyon elképedtem, amikor egy nap arra néztem fel a blogra, hogy a chatben már ketten, e-mailben pedig már egyvalaki rendelt tőlem kritikát. Nem tudom elmondani, hogy ennek mennyire örültem, szóval mindenkinek nagyon köszönöm, akik az én blogomat tisztelték meg azzal, hogy rám bízzák a kritikájukat! :3


Szerzője: Szimy

A kinézet
1. A fejléc. Nagyon szép. Kimondhatatlanul tetszik. Minden, ami rajta van, pompás, jó ránézni. A lány, a két háttérbe húzódóbb arc, a bástyás kunyhó a vízparton, a pillangók, a kinyitott napló (vagy akármilyen kézzel írott füzet), a falevelek, a virágzó gyümölcsfa és a többi apró, megszámlálhatatlan részlet... Komolyan, elég ránézni, hogy megbabonázzon. Ha a fejléced alapján mérlegelnék, tuti, hogy beleolvasnék, ha nem egy az egyben elolvasnám a blogodat. A cím olvasható színnel és betűtípussal van rajta, és illik is rá szerintem. Az információs rovatban megemlítetted, hogy a design kinek a sablonja, de azt nem, hogy a fejléc is az övé-e (lehet, hogy én vagyok tájékozatlan, de nem szoktam ilyen sablonokkal foglalkozó blogokat böngészni, így nem tudom, hogy a sablonhoz automatikusan hozzátartozik-e a fejléc is, szóval bocsánat a tudatlanságomért), így sajnos nem tudok neki írni, hogy gratulálok a műhöz (bár nem mondom, már a designhoz magához is lenne miért gratulálni). Azt hiszem, az egyik fejezet előtt említetted, hogy lecserélted a régi fejlécet, mert a kritikásoknak nem tetszett, de, amennyire én jól informált vagyok, azóta akár le is cserélhetted egy olyanra, amit nem említettél meg, szóval tényleg érdekel most már, hogy ki készítette! :) Le a kalappal! Ha megfogadsz tőlem egy tanácsot, ezt a fejlécet soha ne cseréld le! ;) (6/6)
2. A háttér. Egyszínű, nyugodt árnyalat, passzol a fejléchez, a blog hangulatához, a modulokhoz, mindenhez. Ez is, akárcsak a fejléc, tökéletesen el lett találva. Ehhez is csak gratulálni tudok. (3/3)
3. A bejegyzések háttere. Egy aprócska árnyalattal világosabb, mint a háttér, és tökéletes, úgy, ahogy van. Ez is megy a fejléchez, a bloghoz, a hangulathoz, vagyis ezzel sincs semmi baj. (2/2)
4. A betűszín, a betűtípus. Ezt is csak dicsérni tudom, sajnálom. A betűtípus egyszerű, megfelelő méretű, a fejléchez passzoló és olvasható színű. Kezdek megharagudni rád, hogy semmi okot nem adsz az elégedetlenkedésre. (5/5)
5. A modulok. Igényesen elrendezett, tökéletes moduljaid vannak, és sikerült eltalálnod a mennyiségüket is - se nem túl sok, se nem túl kevés, nem hagytad ki a nélkülözhetetleneket, de nem raktál bele feleslegeseket. A menü úgy jó, ahogy van - a szereplős oldal is perfekt, nagyon igényesen állítottad össze a szövegdobozokat és a szereplők leírását; a kritikáknál pedig csodásan megcsináltad a kódolást, hogy a kép mögött jelenjen meg a kritikád. Nem először és nem is utoljára mondom ezt, de gratulálok! A történet rövid leírása feletti kép szuper, ahogy maga a leírás is. Az információk, a chat és az olvasók alap, nincs velük semmi baj. A 'ki a kedvenced?' szavazást először butaságnak tartottam, mert nem értettem, mit szeretnél elérni vele, de mostanra megbarátkoztam vele, hiszen nem baj, ha érdekel, melyik szereplőd a legnépszerűbb az olvasóid körében. A statisztikára és a cserékre sincs mit mondanom. Egyszóval, hát... igen, tökéletes, úgy érzem. Nincs mit mondanom. (12/12)
6. Az összhatás. Egy rossz szavam sem lehet, sőt! Öröm a te kritikádat írni, mert nincs az, hogy "na, hogy fogalmazzam ezt meg úgy, hogy ne sértődjön meg", hiszen minden úgy jó, ahogy van! Felüdülés volt, tényleg, köszönöm. Fájt a fejem a fáradtságtól, amikor hozzáfogtam a kritikád megírásához, de mostanra, ha fáj is még, nem gondolok rá! Csak gratulálni tudok. Csak így tovább! (5/5)

A kinézet összesen: 33/33 Hát, erre nem tudom, mit mondjak! G-r-a-t-u-l-á-l-o-k! :D


A tartalom
1. A cím. Nagyon tetszik, de nem tudom megmondani, konkrétan miért. Álarcosbált, vagy valami ilyesmit jelent, ugye? Mert akkor találó, lényegre törő és érdekes, még jól is hangzik, ha kimondom. Csak jót mondhatok róla, ügyes vagy! :) (4/4)
2. A fülszöveg. Van pár kifogásom vele kapcsolatban. A hossza tökéletes, még a fölé biggyesztett kép is ütős. Van benne egyetlen vesszőhiba, mégpedig az "és gonosz pletykák" elé tett vessző, ahova az nem kell. A szöveg érdekes, figyelemfelkeltő, mégsem túlcifrázott. Még egy dolog, ami zavar egy picit: a "történet" szó. Biztos azért, mert az jut eszembe róla, amikor egy fülszöveg úgy kezdődik, hogy "egy átlagos lány története", és ez egy szubjektív dolog, ami nekem nem jön be, lehet, hogy valakinek felkelti a figyelmét, de a szóismétlés már nem az - a második bekezdés elején a hat fiatal története megfogalmazást követi a végén a lezárás: ez az ő történetük lenne. Ez engem valamiért idegesít. Kicsi átfogalmazás, és ez is tökéletes lesz. Mondjuk, szedd le a végéről azt a félmondatot, amit említettem, és már nekem sem lesz semmi kivetnivalóm. (Végre valami, amiért vonhatok le pontot, basszus. xD) (5/4)
3. A prológus. Ezt is jól összehoztad! Pont megfelelő hosszúságú, és pont eleget árul el a közelgő történetből. Az első bekezdés egyik mondata kicsit összezavarodott (zöld szemei, mint két smaragd voltak, melyekben félelemmel vegyes határozottság csillogott), és a 'piros ruhás' szókapcsolat is túl gyakran szerepel, szám szerint háromszor, az első helyen szerintem elég lett volna az 'idegen' kifejezés, a piros ruhás nélkül, és a 'szőkeség' elől is elhagyhattad volna, de ez szerintem csak nekem tűnik fel, aki többször elolvastam. Amikor a srác megszólítja a lányt, a 'megcsinálod' helyett nem inkább megcsináltad lenne a helyes? A biztatóan pedig rövid i, nem hosszú. Az elenyésző vesszőhibáktól és a fent említett szóismétléstől eltekintve tökéletes a prológus is. (5/3)
4. A történet. Egyszerűen imádom a stílusodat, meg a történetet is magát. Az első sortól kezdve lebilincselő, bár a maszkos dologtól eltekintve tényleg csupán egy átlagos, gimis történet. Na jó, azért teljesen nem átlagos, ezt a javára írom. A karakterek érdekesek, sokrétűek, kidolgozottak, reális és egyben különleges érzelmekkel, gondolkodásmóddal. Szinte látom őket magam előtt, és ez nem kis dolog! Az első fejezet címe kicsit sablonos volt ugyan, maga a fejezet viszont egyáltalán nem, ahogy a többi sem! Mindegyik izgalmas, és az összeset olyan elmélyülten olvastam, hogy, mire eszembe jutott pislogni, addigra égett a szemem. Egyhuzamban elolvastam az egészet, bár ez nem túl nagy dicséret, hiszen még csak öt fejezet van, de remélem, nemsokára megörvendeztetsz a folytatással is!
Mást én már tényleg nem tudok mondani. Igen, gimis, igen, egy alapsablonra alapul - de imádom, mert minden lehetőségből a legjobbat hoztad ki! Az alaptörténet - hogy egy lány gimibe megy -, ami sablon, eltörpül a sok érdekes történetszál mellett! Komolyan, erre mást nem tudok mondani, csak azt, hogy gratulálok hozzá! Alapötlet: (10/5) (csak a sablon miatt) Kivitelezése: (10/10)
5. A helyesírás. Általában itt nem szoktam a tökéletességhez ragaszkodni, le szoktam írni pár alapvető hibát, és kész. De, mivel a te írásodban csak elvétve találni apróbb hibákat, és egy hajszálon múlik, hogy tökéletes legyen az egész, neked még a legapróbb hibákat is felsorolom, hogy kijavíthasd, és minden újonnan jött olvasódnak tökéletes élményben legyen része, mikor elolvassa az első fejezetet! Fejezetekre lebontva szedtem össze, hogy ne keveredjek el. Ha így soknak tűnik, akkor ne vedd komolyan, mert tényleg nagyító alá vettem, és háromszor átolvastam, volt, ami elsőre vagy másodszorra fel sem tűnt igazán! ;)
1. fejezet: vele korabeli helyett vele egykorú; tucat arc helyett tucatarc; pedig miután helyett pedig, miután; -förmedt, itt nem tettél szóközt a förmedt elé, tehát helyesen  - förmedt; magas sarkú helyett magassarkú; volt két emelettel, vesszőhiba, tehát helyesen volt, két emelettel; lesz - amikor elmondja, hogy a szobatársai Christine és Gabrielle leszNEK; akiket amint - újabb vesszőhiba: akiket, amint; bámulta háttal a fiúnak: bámulta, háttal a fiúnak.
2. fejezet: a lány A szokásos; nagyritkán helyett nagy ritkán; mondatkezdő így nagy Í (ezt csak elírtad, de akkor is); könyör(ö)gött; Mennyország kicsi m; hideg szél söpört végig - min söpört végig a hideg szél? szerintem Christine-en; tökéletes(en) pasi - miért, lehet valaki tökéletlenül pasi? (szerintem az en-t leveheted).
3. fejezet: így ez eredeti ötletét helyett az eredeti ötletét; soha neM szokott; gyerekkorukban, ha; Arielle-t, bár bántotta; nem hogy helyett nemhogy, csaknem félsz tőlem=csak nem félsz tőlem
4. fejezet: csak, miután; de, ahogy; valószínűleg, ha; józanészre=józan észre; azelőtti ismerte - elírás, azelőtt IS ismerte, rejtegetniE kellene; az életét, és a gondolkodásmódját - nem kell vessző felsoroláskor az és előtt; a fiút A neveletlensége miatt.
5. fejezet: Gabrielle, visszafogva a dühét, követte Seth-et; amit néhány nappal azelőtt/ezelőtt előadott; közéleti szereplésről, vagy éppen - a vagy előtt sem kell vessző felsoroláskor; amitől sokan annyian undorodnak - vagy vedd le a sokan vagy az annyian közül az egyiket, vagy az utóbbit javítsd ki annyira-ra; majd, miután.
Helyesírásod tehát: (5/4) - mert bizony ezeken kívül minden más tökéletes, amennyire én láttam.

A tartalom összesen: 39/30 És ez is csak azért ilyen kevés, mert próbáltam szigorú lenni, tekintve, hogy szinte minden szuper! Szívből gratulálok!



Még sosem volt ilyen igényes bloggal dolgom; öröm volt megírni a kritikát. Ha egyenlőre nem kommentelnek, azon se keseredj el, mert előbb vagy utóbb sokan felfedezik majd a blogodat, és, ha ők is olyan lelkesek a blogodért, mint én (márpedig ez valószínű), akkor biztosan komiznak majd. Biztos most is olvassák már a blogodat, csak lusták írni - tapasztalatból tudom.
További sok sikert!

U.I. a blog minden figyelemmel követőjének: csináltam magamnak egy aláírásféleséget, amit még alakítani fogok, mert nem lett valami jó, de majd, ha lesz időm, készítek egy jobbat. :)
További szép napot!
Xoxo:

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Köszönöm a kritikádat, és bocsáss meg, hogy csak most válaszolok rá.
    A design és a fejléc egy deviantartról letölthető sablon, tehát ugyanaz készítette. Úgy gondoltam, illik a történetemhez, ezért ezt használom addig, míg nem csinálok egy sajátot.
    A történet szóról eddig nem gondoltam, hogy szubjektív lenne, elég sokszor használom ezt a szót kritikákban, és ismertetőkben is. Viszont ha tényleg zavaró, akkor megpróbálok visszavenni belőle. (Bár én meg a fülszöveg szót utálom. Fogalmam sincs miért, túl idegen nekem. :D)
    A történet (na, már megint :D) valóban egy átlagos gimis sztorinak indul, de megpróbálok minél többet kihozni belőle.
    Köszönöm, hogy felsoroltad a helyesírási hibákat, amint tudom, javítom őket.
    Mégegyszer köszönöm a kritikádat és a biztatást, nagyon jól esett :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Semmi baj! Értem, időközben már rájöttem, de bocsánat, tényleg hülye vagyok ehhez a sok újféle dologhoz, példának okáért a deviantart-os sablonokhoz.
      Igazad van, a fülszöveg szóról nekem személy szerint a fülem jut eszembe, és nem tudom, annak mi köze egy szöveghez. xD
      Nincs mit, és további sok sikert! :)

      Törlés