2017. december 18., hétfő

Nadin blogja

Nadin még július 3-án rendelt tőlem egy kritikát, de már mindenki unja a bocsánatkéréseimet a többéves késéseimért, úgyhogy most azokat kihagyom és ugrok is a lényegre, vagyis erre a kinézet- plusz pici tartalom-kritikára! :)


Szerzője: Nadin

A kinézet
Első benyomás. A blogodat megnyitva tipikusan egy olyan designnal találom magam szembe, amibe gyakorlatilag lehetetlen belekötni, mert minden egyes nüansznyi részlete csodásan néz ki. Maga a színvilág is egyedi választás; felüdülés számomra a sok egyhangúan rózsaszínes vagy feketés blog után. (Félreértés ne essék, a fekete színt imádom a legjobban, de azért a Bloggeren hajlamos elcsépeltté válni egy idő után.)
Fejléc. A lekerekített felső sarkak rögtön feltűntek, és nagyon tetszik ez a megoldás! A fejléc többi részével kapcsolatban már bőven tudok írni hideget-meleget is. A színösszeállítás például zseniális; önmagában is gyönyörűen néz ki, de a blog többi részével valami eszméletlen, mennyire harmonizál. A háttérelemek érdekesek, viszont történet híján nem tudom megállapítani, hogy mennyire kapcsolódnak a tartalomhoz. A készítő neve - ergo a tiéd - ízlésesen, nem túl feltűnően lett ráírva, amiért külön pirospontot adnék, mert rettenet illúzióromboló tud lenni, amikor a fejlécet gyakorlatilag elrondítja a szerkesztő nevének házméretű betűkkel történő feltüntetése. Sansa és a srác alakja szépen lett beillesztve, és bejön a vastag körvonal, amit kaptak. Kicsit szokatlan megoldás, hogy a szereplők nevét is odaírod melléjük, de nincs vele különösebb problémám, elvégre a betűk típusa, színe és mérete kifogástalan. A cím mindkét részének betűtípusa nagyon szép, és a méretüket is jól eltaláltad.
A fejlécre illesztett idézetekkel azonban már akadtak apróbb szőrszálhasogatásaim. Sikerült kiokoskodnom, hogy nem te találtad ki őket, hanem már meglévő idézeteket illesztettél be, de az elsőt abszolút helytelenül írtad (megspékelted szóismétléssel és egy oda nem passzoló szóval). Ehelyett: A tiéd vagyok, örökké a tiéd. És amikor a világegyetem utolsó csillaga kihuny, akkor is a tiéd leszek. Azt írtad: Tied vagyok, örökké a tied. És amikor a világegyetem összes csillaga is kihullt, akkor is a tiéd leszek. A második, a jobb felső sarokban lévő idézet eredetijét szintén megtoldottad egy céltalan szóismétléssel, mivel az eredeti úgy hangzik, Csodaország nem jön el azoknak, akik kikotyogják; csak azoknak jön el, akik csendben maradnak és várnak., ennek ellenére te azt írtad, Csodaország nem jön el azoknak, akik csak kikotyogják; csak azoknak jön el, akik csendben maradnak és várnak.
Hátterek. A világos főháttér tökéletes harmóniában áll a blogtest különböző, fehérben pompázó elemeivel, egyszóval tökéletes. Mind a modulsáv, mind a bejegyzéssáv úgyszintén nagyszerűen passzol az összhatásba, ahogy a modulcímek háttere is. Egyszóval csodás munkát végeztél!
Betűk. Az oldaladon található összes betű típusa, színe és mérete is kifogástalan szerintem, úgyhogy fölösleges lenne egyesével dicsérgetnem őket. Ügyes!
Effektek. A menükód nagyon tetszik, a linkeffektek úgyszintén. Képeffektekkel nem találkoztam, de a hiányukkal is tökéletes az összhatás; nem vitted túlzásba, de azért az igényességre is odafigyeltél.
Modulok. A menü nagyon praktikus módon a fejléchez van "ragasztva". A modulokat egyedi nevekkel - kannibálok, zsákosok (Zsákos Bilbó és Frodó, vagy?), eddig, szövetségesek - láttad el, ami szintén elnyerte a tetszésemet. Egyedül a sorrendjük fölött ráncoltam a homlokomat, például azért, mert a chatet (ergo a cserekunyerálókat és hasonlókat) feljebb helyezted, mint a feliratkozóidat például, akiket legalulra suvasztottál. Nekem valamiért logikusabbnak tűnne valami olyasmi sorrend, hogy fülszöveg, infóbox, rendszeres olvasók, chat, cserék, archívum, de ez csak javaslat.
Oldalak. Érthető módon a három oldalad még kicsit üres, amit a fejezetes oldal esetén például teljesen megértek, de a többi blogodat listázni hivatott oldal esetén már nem. Szerintem tök mutatósan meg lehetne oldani a többi blogod felsorolását, és megérné a belefektetett időt és energiát. A könyvborítóról majd később részletesebben; a 'Részek'-ről pedig csak annyit, hogy tetszik ez az egy kép-egy fejezetlink jellegű megoldás; ha rám hallgatsz, a jövőben is így oldod majd meg.
Bejegyzéselrendezés. A dátumfejléc letisztult, épp ezért nekem tökéletes; a bejegyzéscím kerete ízléses. Tetszik, hogy 'pötyögte' lett a száraz 'bejegyezte' szócskából. A pipákkal kapcsolatban csak annyit, hogy a "Szerinted?" kérdésre sem a "tetszett", sem az "elolvastam", sem a "nem tetszett" nem túl logikus válasz, úgyhogy vagy a pipákat megelőző szöveget, vagy magukat a pipákat fogalmazd át valahogy.
Könyvborító. Tetszik, hogy ugyanolyan stílusban látszanak rajta a szereplők, mint a fejlécen - vastag körvonal; nevük odaírva melléjük -, egyedül a cím betűtípusai lógnak ki a sorból egy kicsit, de lehet, hogy ez csak nekem tűnik így.
Összhatás. Azt hiszem, a fentiek magukért beszélnek. A kritikusan szemlélődő - mint én - talál ugyan apróságokat, amikbe bele tud kötni, de egyébként kifogástalan munkát végeztél, úgyhogy büszke lehetsz magadra!

A tartalom
Cím. Mivel nem ismerem a történetet, ezért elég ambivalens érzelmeket váltott ki belőlem. Igen, nagyon hangzatos, de jelen állapotában semmitmondó is. A sorszám a végén pedig előhozza belőlem a cinikusabbik felemet, mert eszembe jut róla, hány, regénysorozat első kötetének szánt blogot sodort már elém az internet, és azokból nagyjából egynek sem lett folytatása. Mindenesetre a fülszöveget tekintve a 'Halhatatlan'-hoz talán még tudok jelentőséget társítani, és 'Az ébredő császárnő"-höz is, de nem tudok róluk túl sokat mondani így látatlanban.
Fülszöveg. A Halál, maga a szenvedés. A szövetség tagjai a Halál táplálékai.
Szerelmes, és még csak tizennyolc éves lesz. Mit sem tud arról, hogy milyen lesz pár nap múlva az egész világ, és hogy csak rajta múlik az életben maradtak jövője.
Figyellek, Imperatrista Imperatritsa.! 
Azt sem tudod, ki vagy valójában.
Ó, de mennyire, hogy fájni fog.!
Mint látod, pirossal jelöltem a vesszőhibáidat, a szerintem felkiáltójelként praktikusabb mondatvégi írásjeleidet és az orosz 'császárnő'-ben két betű felcserélését.
A sztoriról már a fülszöveg alapján ordít, hogy nem mindennapi történetnek szánod, de épp ezért nem tudok nagyon érdemben hozzászólni a fülszöveg milyenségéhez. Elvont, az egyszer biztos, és pont emiatt különleges, figyelemfelkeltő és érdekes. Kicsit erőltetett volt viszont, hogy a fülszöveg-jellegű szöveg után egyszer csak odaírod, hogy Halál szavait olvashatjuk, mintha egy drámában lennénk. Szerintem sokkal jobb lenne, ha csak simán idézőjelbe raknád, amit Halál mond, és majd a történet során úgyis kiderül az olvasó számára, hogy azok a sorok az ő szájából hangzottak el.


Remélem, nem bánod, hogy a szokásos ajánlót ezúttal kihagytam; nem sok mindent tudok a jövendőbeli tartalomról, ezért fura lett volna, ha ajánlani próbálom. :)
Hát, ennyi lett volna a mai kritika. Csak remélni merem, hogy legalább minimálisan tudtam segíteni, és hogy hasznosnak találtad.
Mára ennyi, manók; a minél előbbi viszontlátásraolvasásra! :D
Az egyetlen, az igazi, a legkegyetlenebb, a legromlottabb, a legjavíthatatlanabb, a legreménytelenebb, legőrültebb, legégetnivalóbb Nessa randalírozott; "egyszer véget ér"!

2 megjegyzés:

  1. Drága Nessa!
    Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, és igyekszem minden tanácsodat megfogadni!

    Ölel,
    Nadin

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Nadin!
      Én köszönöm, hogy hozzám fordultál a rendeléseddel, és hogy ekkora késés ellenére sem küldesz el melegebb éghajlatra (vagy legfeljebb csak magadban :D)!

      xoxo Nessa

      Törlés