2016. november 14., hétfő

11 ok, amiért imádjuk a Stranger Thingst

Laura is, én is hatalmas Stranger Things-fanok vagyunk, és, bár a tengerentúlon iszonyatos hype van a sorozat körül, amennyire én látom, itthon nem olyan népszerű (ami nagyon nagy kár). Íme, megpróbálunk tenni ellene - álljon itt a közös cikkünk és benne a top 11 indok, amiért mi rajongunk a sorozatért.
1. A rengeteg utalás
A történet eleje felé igencsak repül egy Millennium Falcon. Igaz, hogy nem sokat és nem is olyan szépen, mint a Star Warsban, de repül. Van egy erdő (vagy csak liget?), amit Mirkwoodnak hívnak a főszereplőék - ha már itt tartunk, ugyanezek a főszereplők D&D-t játszanak. És nemcsak ez a három van, hanem még millió és millió, akkor se tudnám összeszámolni, ha behatóan ismerném az összes mindenfélét, amiből merít - van itt egy kis X-akták, E.T., Alien, és még kismillió másik, főképp a '80-as évekből és a sci-fi műfajból. És, bizony, sokat dob a sorozaton; még mielőtt megijednél, nem hat lopásnak.

2. Karakterek
Ha elsőre nem ragadnak meg túlzottan, akkor csak várnod kell. Az első benyomás csalóka, mert a gárda jó része sablonnak indul, de ezt elég hamar levetkezik - ebben a sorozatban rétegelt, sokrétű, hihető karakterek tucatjával találkozhatsz, és amint elkezded megismerni őket, képtelen leszel elengedni. Mindenkiben van szerethető; még a "főgonosz" is megfog, mert tudni akarod majd, hogy mi motiválja, honnan indult. Azt imádom ebben a sorozatban, hogy a gyerekkarakterektől a középkorú osztályig mindenkiből felvonultat néhányat, remek motivációkkal, jellemmel - és remek színészek által eljátszva. Szóval: ne ess abba a hibába, hogy otthagyod a sorozatot, mert elsőre azért szurkolsz, hogy egyik-másik karaktert vigye el a szörny.

3. A világépítés
Mikor már elkezdtem megérteni, hogyan tevődik össze a dráma, a horror és a rejtély, amit ez a sorozat megjelenít, kis híján dobtam egy hátast. Sziporkázó ötletek, ütősebbnél ütősebb fordulatok, sosem látott kreatívság és eredetiség. Ha meghallod, hogy Upside Down, megérted.

4. Atmoszféra
Az egész sorozat látványvilága annyira összetett és olyan valószerű, hogy szinte fel akarsz pattanni a kanapéról, hogy te is Hawkins utcáit róhasd és Mirkwoodban mászkálhass. Az elsőtől az utolsó képkockáig tökéletes az egész úgy, ahogy van, és a számítógéppel megcsinált dolgok is olyan ijesztően jók, hogy megborzongsz a hitelességük láttán - és az R-U-N jelenet után (aminek az eleje meglehetősen kis költségvetésű) nem valószínű, hogy szívesen leszel karácsonyi égősorok közelében.

5. Hihető (!) szerelem
A szerelem kettő fronton jelenik meg a történetben (az én fejemben egy harmadikon is), de egy lapon sem lehet említeni a legnépszerűbb szerelmi történetekkel - gondolok itt a Szent Johanna gimire, az Alkonyatra vagy A szürke ötven árnyalatára -, ugyanis olyan zseniálisan és valószerűen van megjelenítve, hogy attól leesett az állam. Ezek közül az egyik egy gyerekszerelem, a másik egy tinédzseres szerelmi háromszög, a harmadik meg, amit csak én shippelek, az a Joyce és Hopper, a felnőtt főszereplők közötti. Ha szeretnél hiteles és igazán magával ragadó szerelmet átélni, akkor ezt a sorozatot nem hagyhatod ki.

6. Rejtély
Már az első epizódtól fogva körülfon minden percet egy hihetetlenül összetett, pillanatonként vissza- és előreutaló rejtély, aminek, ha kihagysz akár csak egy epizódot is, kapásból elveszted a fonalát. Ha spoilermentesen akarom megfogalmazni, akkor azt mondom: arról szól, hogy hol van Will. De. Erre a kérdésre a történet közepére kapunk legalább három választ, a történet oda-vissza utalgat, miközben csak akkor lesz érthetetlen, mikor az a cél, hogy a néző ne értsen semmit.

7. Írók
Nem tudok mást mondani, csak annyit, hogy a Duffer-testvérek vérprofik. Van ugyan olyan jelenet a filmben, amit elbaltáztak (#justiceforbarb például; vigyázz, spoiler), de elenyészően kevés. Egyetlen nagyon idegesítő szokásuk van: az, ahogy elhintik az apróságokat a folytatással kapcsolatban.

8. Karakterdinamika
Minden karakter nem kevés fejlődésen esett át a nyolc epizód alatt, és ehhez társulnak még a zseniálisan ábrázolt kapcsolatok és családok is. Barb és Nancy barátságához hasonlóban mindenkinek volt már része, ezért lehetetlen nem együttérezni vele. Amit és ahogy Nancy művel, hogy ne okozzon csalódást Steve-nek, teljesen életszerű. Will családjának vívódása a fiú eltűnése után könnyfakasztóan realisztikus, és a szétszakadtságukat - elvált szülők - nem is lehetett volna jobban behozni a képbe. Hopper nem szűnő gyásza megrendítő; Dustin, Lucas, Mike és Will barátsága szintúgy. Ha egy sokrétű, hiteles kötődésekkel átszőtt karakterekkel operáló sorozatot keresel, megtaláltad.

9. A zene
Nekünk személy szerint semmit mond az a két név, akik szerezték, és nem is ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy: szintetizátor. És hogy prímán alátámasztja a hangulatot, ahogy a rejtély-fronton, úgy a nyolcvanas évek hangulatát is.

10. A befejezés - és hogy lesz folytatás
Nem, nem cliffhanger. A sorozat első évada önmagában koherens, befejezett egésznek tekinthető, így akkor sincs nagy baj, ha a második évad bukás, és a lezárás tök jó - lesz, amiből pontosan azt kapja a néző, amit akart, lesz, amiből nagyon nem, és bizony olyan is, amitől az egyszeri rajongó vinnyogva követeli majd a folytatást.
Folytatás egyébként lesz. Keveset tudunk róla, de lesz, 2017 júliusa körül.

11. 11
Az egyik karaktert így hívják - és Eleven konkrétan képes elvinni a hátán az egész sorozatot. Mind a színész, mind a karakter félelmetes. Nem lövök le semmit, mert nem szabad, de valószínűleg a nézők fele eltűnne, ha őt kiírnák a sorozatból. Nem véletlenül.
Ez volt az, amit ketten együtt le tudtunk írni többé-kevésbé spoilermentesen a Stranger Thingsről. Ha felkeltette az érdeklődésedet, és belevágsz a sorozatba, írd meg, hadd örüljünk a fejünknek. :)
xxx

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése