Rendelés menete

Salve! Ha arra vetemednél, hogy rendelsz tőlem, akkor először feltétlenül nézz körül a már meglévő kritikáim között, hogy eldöntsd, érdemes-e pont tőlem rendelned. Őszinte, elvileg építő kritikákat publikálok, amik néha éles hangvételűek tudnak lenni, ha épp rárepültem egy szembeötlő hibára.
Sürgetni nem érdemes. Igyekszem minél előbb teljesíteni az elvárásokat, de ez nem mindig szokott sikerülni. Megértéseteket grazie.
Tehát, ha ezeket átgondolva is meg vagy győződve róla, hogy neked éppen tőlem van szükséged kritikára, akkor irány a chat, akármelyik bejegyzés komment-részlege vagy az e-mail.
E-mail címem: siposlorka@gmail.com

Mindhárom fronton érvényesek a kritikarendelés következő, alapvető normái:
 • Köszönj. Mindegy, hogyan, milyen nyelven vagy milyen formában, csak köszönj, kérlek. Ennyire azért legyünk hűek az emberi szokásokhoz. Ha chatbe írsz, inkább ne félj több üzenetet küldeni, van hely bőven.
 • Közöld, hogy szeretnél kritikát rendelni (vagy akármi más, érthető megfogalmazás, nekem tök mindegy), és linkeld be a blogo(ka)t, ami(k)ről szó van. Ha e-mailben írsz, tedd hozzá azt is, hogy a Critiche di Nessára kéred a kritikát, mert több blogon is dolgozom kritikusként, és furcsa lenne, ha az egyik másikon látnád viszont a kritikát, amit innen kértél.
 • Ha ezen kívül semmit nem írsz, akkor a blogod kinézetéről és a tartalmáról is kapsz elemzést.
 • Kérlek, tedd meg, hogy, ha már reagáltam a kritikakérésedre, és közöltem, hogy felírtalak a várólistára, és épp te vagy az első a várólistán, és az infótáblán kint van, hogy már készülőben a kritikád, nem variálsz rajta! Történt már velem olyan, hogy majdnem kész voltam egy kritikával, amikor a kérdéses blogon lecserélték a fejlécet, és ezért újra kellett írnom a fejlécről a véleményemet, ami nem kevés bosszúság, és nem vagyok köteles extra időt áldozni csak azért, mert az illető nem volt képes tiszteletben tartani a beleölt energiámat.
 • Időhatárt nem tudok és nem is akarok megadni, ugyanis a rendelésedre való visszajelzéstől számítva egy héttől egy évig terjedő időbe is kerülhet, mire napvilágot lát a kritikád. Igyekszem én azért!
Szerintem a kritika ideális esetben három részből tevődik össze: a pozitívumok, ha vannak, a negatívumok és a tanácsok, hogy az utóbbit hogyan javítsd ki. Ezek közül mindegyikkel igyekszem a lehető legnagyobb mennyiségben szolgálni, hogy a tetszésedet is elnyerje, és én is meg legyek elégedve a kritikám színvonalával és tartalmasságával.
Ha nem veszed komolyan az írást, esetleg öt perc múlva meggondolod magad és már nem is igényled a kritikát, azzal más, esetleg tehetségesebb írókat szorítottál hátrébb a listámon. (Természetesen azért van lehetőség a kritika visszamondására: ha bezártad a blogot/abbahagytad/mégsem kérsz kritikát, szólj, és leveszlek a listáról!) Ez azért baj, mert szeretnék a jó, javításra érdemes blogokra szakosodni, és ehhez a ti megértésetek, együttműködésetek is szükséges. Magyarán: ha azt sem tudod, hogy milyen j-vel írják a muszájt, akkor először tanuld meg, aztán pedig keress egy másik kritikást. Nem viccelek. Ez nem bunkóság és nem is hátrányos megkülönböztetés szerintem: én csak nem szeretném olyan dolgok leírására pazarolni a drága időmet, amiket egy alsósnak is tudnia kell kéne.
Egyelőre nincs időkeret, tehát az év bármely hónapjának bármely napjának bármely napszakának bármely órájának bármely percében rendelhetsz bármit. A lényeg továbbra is csak annyi, amit a sürgetésről már leírtam odafent.
Ha a blogra, amiről kritikát kértél, már több, mint öt hónapja nem érkezett új bejegyzés/életjel, nem vállalom. Ez természetesen nem vonatkozik a befejezett blogokra. Ezen sincs sokat magyarázni szerintem. Szeretem értelmes dolgokkal tölteni az időm - és minek dolgozzak egy blog kritikájának megírásával, ha a blog írója sem veszi a fáradságot arra, hogy dolgozzon a saját blogjával?

Ha nem egy, de több blogodról is kérsz kritikát, különböző időben, de még az előző, elkészült kritikádra sem reagáltál semmit, akkor ne várj a további kritikáidra, mert nem lesznek. Nem kérek ódákat meg nyalizást meg képmutatást; egy sima, "köszi szépen"-komment is megteszi, ha épp nem futja tőled többre. Ha még ennyire se, akkor kár volt fáradoznom, és többször az illetővel nem is fogok.

Azzal, hogy kritikát rendelsz, hozzájárulsz ahhoz, hogy azt közzétegyem a blogomon úgy, ahogy van. Semmit nem fogok átírni/kihúzni belőle a kedvedért. Ha én hibáztam, akkor persze kijavítom, de olyasmiről szó sincs, hogy leszedném a kritikádat az oldalról csak azért, mert neked nem jön be; elvégre nekem ezzel sok munkám van, és attól, hogy neked nem tetszik, nem fogom megsemmisíteni azt, amivel fáradoztam. Elfogadod, hogy a kritika az én szellemi tulajdonom, senki semmilyen módon nem sokszorosíthatja/viheti el, és főként nem állíthatja, hogy a sajátja. A sokszorosításra egyedül a kritika írójának van joga, továbbá, a kritikázott blog tulajdonosának, aki a kritika írójának nevével ellátva kiteheti azt a szóban forgó blogjára. (A KKK-ról idéztem.)

A kritikád felépítéséről

A kritikád alapvetően kettő részből fog állni: kinézet és tartalom. Gondolom, ez világos. Ha nem szólsz külön, hogy csak a tartalomról/csak a kinézetről szeretnél kritikát, akkor automatikusan mindkettőről kapsz. A szempontjaim:
A kinézet (minden típusú blognál - kivéve nagyon kivételes felépítésűnél - ugyanez): első benyomás, fejléc, hátterek, betűk, effektek, modulok, oldalak, bejegyzéselrendezés, könyvborító, trailer, összhatás.
A tartalom (történetes blognál): alapötlet (cím, fülszöveg, prológus), kivitelezés (leírások, párbeszédek, karakterek, stílus, fogalmazás, szókincs, helyesírás, hitelesség, történetvezetés), tanulság.
Ha a blogod nem történetes, akkor is rendelj bátran kritikát, mert arra is van pontozás, csak azt alanya válogatja, ezért nem érdemes egy összesített vázlatot kiírnom.

Egyelőre, azt hiszem, ennyi lenne. Az oldal, ahogy az egész blog is, folyamatos fejlesztés alatt (vagy fölött) áll. Ciao!

6 megjegyzés:

 1. Sziasztok!
  Nessa írta a blogomon (Vérbosszú, http://verbosszu-vendetta.blogspot.com) a chatbe, hogy Anna mégsem tudja vállalni a kritikát, de ő elvállalná, úgyhogy szeretnék élni ezzel a lehetőséggel, hogyha nektek, neked nem nagy gond. Azért ide írtam és nem a chatbe, mert ott nagyjából az egész telement volna az üzeneteimmel, remélem itt is látjátok.
  Üdv, Dorka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Még szép, hogy nem gond, örülök, hogy írtál! :)
   Átkerültél az én nevemhez, és igyekszem a kritikáddal! :)
   Üdvözlettel,
   Nessa

   Törlés
 2. Sziasztok!:)

  Szeretnék tőletek véleményt kérni a tegnap indult blogomról. Kezdő vagyok, de lelkes:) Remélem tetszeni fog!

  http://sabinakorga.com/

  Szép napot nektek:)

  Üdv,
  Sabina

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia! :)

   Már fel is kerültél a listára a nevemhez. :D

   Nem merek ígérgetni, hogy pontosan mikor kapod kézhez a kritikát, ugyanis még bőven vannak előtted nemcsak ezen a várólistán, de a PBD-n is, ahol kritikusként dolgozom. Ráadásul rendesen eltemetett maga alá még a 11. évfolyam és a három fakt (ne kérdezd, hogy jutott eszembe felvenni ennyit). De nézd a jó oldalát: legalább már rég profi író leszel, mire neki tudok állni a blogod olvasásának! xD (Kérlek, ne utálj.)

   További csodás hétvégét neked! :)

   Ölel: Nessa

   Törlés
 3. Szia! :)
  Így elsőre szimpatikusnak tartalak, és a kritikáid is alaposak :) Szeretnék kérni egy befejezettről történetről, aminek most készül a folytatása. Eléggé szabadszájú fiatalokról szól, úgyhogy ezen ne lepődj meg nagyon :D
  Mindegy, hogy mikorra készülsz el vele, ahogy neked jól esik, csak kérlek szólj majd, ha már olvasható lesz :) A kinézetről nem muszáj, a tartalom fontosabb.

  https://anettstory.blogspot.com/

  Előre is köszönöm! :)
  Puszi: Anett :)

  VálaszTörlés
 4. Szia:)
  Én is szeretnék kritikát kérni "Az utolsó ecsetvonás" című történetemről.
  Link: http://utolsoecsetvonas.blogspot.hu/
  Köszi előre is<3

  Maja

  VálaszTörlés